La història del rock explicada per una groupie 

Podríem definir les groupies com aquelles seguidores que, de tan entregades, farien qualsevol cosa per tal de complaure els seus ídols (favors, bàsicament, i per què enganyar-nos, de caire sexual). 

Un col·lectiu que va viure el seu moment de màxim esplendor a la dècada dels 60 amb figures com Cynthia Plaster Caster, famosa perquè creava motlles de guix dels penis de les estrelles del rock amb què s’anava al llit (expliquen que els de Jimi Hendrix i Iggy Pop són, per mida, les joies de la seva peculiar col·lecció). Icona groupie també va ser Pamela Des Barres, autora dels dos grans incunables del "groupisme" en què explica detalladament totes les seves experiències amb els herois de la cultura popular del segle XX: I'm With The Band i Take Another Grows Up.

Tot i que a casa nostra ja s’havien publicat títols com Girls Don’t Cry, El sabor del paraíso o Tonight, Nine Antico continua sent una rúbrica semidesconeguda per a la gran majoria. Per això, sempre és motiu d’orgull i satisfacció que una editorial, aquesta vegada Sapristi, s’animi a editar a una de les creadores més interessants del còmic (underground) actualment. Més quan es tracta d’una referència com Hotel California

És la mateixa autora, coneguda pel to feminista i transgressor de la seva obra, qui explica que va crear Hotel California amb la intenció d’explicar el naixement del fenomen groupie. Una idea que Antico traspassa al còmic amb el personatge de la Ricitos, una adolescent que queda fascinada per Elvis Presley i els seus moviments de malucs en una de les primeres aparicions televisades del Rei. A partir d’aquí, Hotel California prossegueix el decurs  de la seva protagonista a través dels artistes i grups: Beatles, Beach Boys, Rolling Stones, The Doors, Frank Zappa… que van pautant la seva banda sonora vital. 

No espereu un còmic carregat d’imatges de sexe i drogues a camerinos i autobusos de gira. Més que la història d’una fan entregada, Hotel California és la crònica (romàntica) de l’era daurada del rock i dels canvis socials que es van produir durant aquells anys a través de la mirada platònica de la Ricitos. 

Hotel California. Nine Antico. Traducció: Carlos Mayor. Sapristi. Barcelona, 2016. 196 pàgines.