El Festival més important de cinema d'Amèrica Llatina, el de Guadalajara, enguany ha designat Catalunya com a país convidat (l'any passat va ser Alemanya). 14 anys després que Catalunya fos la convidada a la gran festa de la literatura llatinoamericana, li toca ara el torn al cinema. El 9 de març el Festival Internacional de Cine de Guadalajara s'obrirà amb una pel·lícula catalana, Tierra firmede Carlos Marqués-Marcet, que entra en competició pel Premio Magüey (ha estat triada perquè era una d'entre les grans pel·lícules catalanes disponibles que no ha estat estrenada encara a Mèxic, una condició indispensable per a figurar en aquesta categoria). Fins al dia 16, en què es tancarà el Guadalajara-Film Festival México, passaran per la ciutat mexicana un gran nombre de pel·lícules catalanes. La iniciativa té el suport econòmic del propi Festival, de l'Institut Ramon Llull i de Catalan Films, el segell per a la promoció del cinema català a l'exterior de l'Institut Català d'Empreses Culturals.

Moltes pel·lícules catalanes a competició

A més de Tierra firme, sis pel·lícules més competeixen a les seccions oficials. Viure i altres ficcions, de Jo Sol, lluitarà pel premi al millor llargmetratge iberoamericà de ficció. Dues pel·lícules competeixen a la secció Documental Iberoamericà: Casa de ningúDesde que bailas, i tres més competeixen a la secció de curtmetratge iberoamericà: Les bones nenes, Caronte L'escarabat al final del carrer. Però, a més a més, hi haurà altres pel·lícules catalanes, que participaran al Premio Maguey, a la secció de cinema culinari... Però un dels punts forts de la presència catalana a Guadalajara serà la Mostra de Cinema Català, que inclou una trentena de pel·lícules (entre films de ficció i de no ficció). No hi faltaran les grans produccions catalanes dels darrers temps: Estiu, 1993, Júlia ist, La llibreria, La mort de Lluís XIV, Tadeu Jones 2, Abracadabra, Alcaldessa, La Chana... Ventura Pons, un autor molt estimat a Guadalajara, rebrà el premi Mayahuel i estrenarà allà la seva darrera producció: Miss Dalí, sobre la germana del pintor. Els organitzadors han apostat prioritàriament per realitzadors joves, innovadors, per tal de representar la New Catalan Wave que està renovant el cinema català amb grans èxits i amb un llenguatge cinematogràfic propi. El Festival de Sitges també ha efectuat una tria de pel·lícules catalanes de terror per presentar-les al festival mexicà, entre les que no hi falten Tras el cristal, d'Agustí Villaronga i Black Hollow Cage, de Sadrac González-Perellón.

Presència catalana a Mèxic

Una trentena de directors i productors viatjaran a Mèxic amb la delegació catalana, no tan sols per a mostrar els seus productes, sinó també per fer contactes i per participar com a jurats a les diferents seccions competitives (entre ells no hi faltaran ni Carla Simón ni Isona Passola). A Guadalajara, una de les ciutats llatino-americanes on s'estudia català, la iniciativa catlana comptarà amb l'ajuda voluntària dels estudiants d'aquesta disciplina. Ells ajudaran a atendre als visitants de l'estand del cinema català del Festival de Guadalajara. I, a més a més, s'han programat dues exposicions sobre el cinema i la imatge catalans: una sobre el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, i l'altra una exposició de fotografia de Toni Catany (que ja s'havia pogut veure a Barcelona a La Pedrera). Paral·lelament, s'ha previst un cicle sobre cinema català a la Cineteca Nacional de México i també a la nova Cineteca del FICG de Guadalajara. En aquesta mostra, titulada "Básicos del Cine Catalán", s'hi projectaran pel·lícules de directors cèlebres com Josep Maria Forn, Bigas Luna, Francesc Betriu, Joaquim Jordà o Agustí Villaronga.

En el seu millor moment

La invitació a Guadalajara coincideix en un molt bon moment per als cineastes catalans (encara que les xifres de públic no són tant satisfactòries com es voldria). El cinema català en els darrers anys ha aconseguit una important presència a Festivals internacionals, de primer nivell i també de segona fila, i ha acumulat premis. 2018 també ha començat amb força, amb nominacions a la Berlinale i premis als Goya. Amb la invitació a Catalunya al Festival de Guadalajara, s'amplien les possibilitats de posar en marxa coproduccions i projectes internacionals i de garantir la continuïtat del cinema català en moments molt difícils per l'aplicació de l'article 155 i la pressió de l'Estat sobre TV3.