El gran concert solidari pels refugiats promogut per l'entitat Casa Nostra, Casa Vostra en el Palau Sant Jordi el dissabte 11 de febrer comptarà amb una cinquantena d'artistes, entre ells Sopa de Cabra, Roger, Mas, Txarango, Los Chichos, Antonio Orozco, Amaral, i Paco Ibáñez. La Fura dels Baus s'encarregarà de l'escenografia de l'espectacle. Als artistes ja anunciats, Lluís Llach, Sílvia Bel, Manolo García, La Fura dels Baus, Macaco i Sílvia Pérez Cruz, s'hi han sumat Joan Dausà, Marina Rossell, Isma Serrano, Santi Balmes, Lax'n Busto, Gossos, Elena Gadel, Sara Pi, Andrea Motis, Aziza Brahim, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Feras Almalat, 1st African Gospel Choir i Cheb Balowski, entre altres. Els organitzadors han anunciat que, a més, el cartell comptarà amb noves incorporacions "sorprenents".

El programa

Aquests artistes cantaran temes propis i versions d'altres, amb vídeos intercalats i actuacions teatrals --entre ells, una representació dels actors de la sèrie 'Merlí' i una torre humana dels Castellers de Vilafranca--, en un relat en tres etapes --causes, trajecte i vida estancada-- que explicarà la història d'una persona que es veu obligada a fugir de manera forçada i quan arriba a Europa es troba amb una vida paralitzada. El coordinador de la campanya Casa Nostra, Casa Vostra, Ruben Wagensberg, ha avançat que el concert durarà unes dues hores, i que s'han venut més de 5.000 de les 15.000 entrades posades a la venda per a un espectacle que de moment no tindrà fila zero perquè les donacions estan habilitades des del web.

La realització

La realització, amb la participació de Mediapro, permetrà seguir el concert en 360 graus des de diferents punts de la sala (s'està negociant la seva retransmissió per TV3), mentre que l'Ajuntament s'ha implicat en la iniciativa a través de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) amb la cessió gratuïta de les instal·lacions del Palau Sant Jordi. El Festival Primavera Sound posarà a disposició de l'organització tot el múscul del certamen, segons ha explicat el portaveu, Álex González, que ha detallat que la seva missió també passarà per la coordinació, la logística, la direcció tècnica i part de l'artística i del 'booking'.

36 Globus i 50 cantors

La Fura dels Baus proporcionarà a l'esdeveniment "un embolcall", inspirant-se en les massives festes mediterrànies. 36 globus s'aniran unint fent formes, dinamitzats per una coral integrada per 50 persones vestides de refugiats dirigides per Daniel Mestre i l'Orquestra Simfònica de l'Esmuc.

Tota una campanya

El concert del dia 11 de febrer és un dels punts àlgids d'una gran campanya, amb l'etiqueta #volemacollir, promoguda per una xarxa d'associacions, ONG, entitats i empreses, que pretenen denunciar la falta de polítiques d'acollida. En primer lloc, s'ha fet públic un manifest, que ja ha estat firmat per 33.860 persones. I s'ha llançat una gran campanya de denúncia que s'ha transmès a través d'un espot, rodat a Catalunya i a un camp de refugiats de Tessalonika, a Grècia, amb personalitats del món de la comunicació. També hi haurà diverses mobilitzacions, la principal de les quals tindrà lloc el dia 18 de febrer. Aquest diumenge es donarà a conèixer, per les xarxes socials, el vídeo Mediterrani, una versió de la cançó homònima de Serrat, realitzada per aquest amb altres artistes com Antonio Orozco, Estopa, Amics de les Arts, Sidonie, Elèctrica Dharma, Judith Edelman, Gossos, Marina Rossell, Pablo López, Manolo García, Santi Balmes, Ismael Serrano, Shuarma i El Feres --un refugiat--, amb arranjaments de Manu Guix. A més, l'1 de febrer començarà en TV3 una docusèrie en 10 episodis, 'Vides aturades', que s'endinsarà en la vida dels refugiats a Grècia, i que també donarà lloc a una exposició que circularà per les escoles. Gemma Recoder, de Canet Rock, ha pronosticat que "en el futur es rodaran pel·lícules sobre els refugiats, com ara sobre els nazis, i tots ens plantejarem com vam poder permetre aquest horror".

serrat Mediterraneo casa nostra vostra youtube
CRISI DELS REFUGIATS Versió de luxe del "Mediterráneo" de Serrat per als refugiats El Nacional / Europa Press