L'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València ha estat, des de sempre, un dels projectes arquitectònics més qüestionats de la ciutat. El passat més de març, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president de la Fundació Bancària "la Caixa", Isidre Fainé, van decidir emprar aquest edifici per construir a la capital valenciana el que serà el novè CaixaForum de l'Estat (el govern valencià va cedir l'espai a l'entitat bancària per 50 anys). Ara s'ha presentat el projecte definitiu, que servirà per ampliar l'oferta cultural de la ciutat amb exposicions d’art, cicles de conferències, concerts i espectacles, jornades socials, tallers educatius i familiars, i activitats dirigides a la gent gran.

El projecte de Cloud 9

El projecte és obra de l'estudi Cloud 9, dirigit per l'arquitecte Enric Ruiz-Geli (dissenyador del Media-TIC del 22@ i també implicat a El Bulli Foundation), que afirma que ha volgut respectar l'estructura original de Santiago Calatrava, tot mantenint la idea d'una gran plaça coberta, oberta al diàleg. L’equipament tindrà una superfície útil de 6.500 metres quadrats i disposarà de dues grans sales d’exposicions situades a la planta baixa del nou espai. CaixaForum València també tindrà un auditori, aules polivalents, un espai familiar i educatiu, una llibreria i un restaurant. I a un espai central de la planta baixa hi haurà una gran graderia que actuarà com a Àgora, lloc de trobada i de descans. A un extrem de l'edifici hi haurà l'auditori, i a l'altre, la recepció, la llibreria i les oficines.

Valencia CaixaForum Obra social caixa

Recreació de com serà el futur CaixaForum: a l'esquerra el restaurant i a la dreta la llibreria.

Per al 2020?

Les obres de construcció començaran l’últim trimestre del 2018, i es preveu que acabin a finals del 2020. La inversió que la Fundació Bancària ”la Caixa” preveu destinar per fer realitat CaixaForum València serà de prop de 18 milions d’euros, i addicionalment s’invertiran anualment uns 5 milions d’euros en el manteniment, la programació i el funcionament del centre, en base als acords entre "la Caixa" i l'administració valenciana.

amb la presentacio del projecte arquitectonic l entitat fa un pas mes en la seva voluntat decidida de dotar la ciutat de val

Recreació de com serà el futur CaixaForum: l'auditori.

Una ruïna nova

L'Àgora ha estat una obra envoltada de polèmiques. De fet, tot i que la inauguració oficial es va fer el 2009, l'edifici no està acabat. Una part de les seves estructures, que al projecte inicial havien de ser mòbils, no es mouen. Si tota la Ciutat de les Ciències i de les Arts ha estat qüestionada, i qualificada de faraònica, l'Àgora ha estat un dels edificis més criticats. A més a més de no poder acabar-se com estava previst, ja s'observen nombrosos desperfectes a l'exterior de l'edifici, tot i que és molt recent. La Generalitat Valenciana ha mantingut fortes polèmiques amb l'arquitecte Santiago Calatrava per culpa d'aquesta obra, en una dels molts litigis que generen les construccions d'aquest artista.

 

Foto de portada: D’esquerra a dreta: la directora general adjunta de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Elisa Durán; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró; i l’arquitecte Enric Ruiz-Geli.