El CaixaForum presenta la temporada 2017-2018 amb sis grans exposicions al cartell: Warhol. L'art mecànic, que amb 350 obres vol mostrar l'evolució artística d'un dels grans autors globals del segle XX; Agón! La competència a l'antiga Grècia, que explora els efectes de la rivalitat en la construcció de les antigues comunitats polítiques i que exhibirà els marbres del Mausoleu d'Halicarnàs com a joia de la corona; Músiques en l'antiguitat, que oferirà la reconstrucció de sons instrumentals i corals arcaics i posarà llum a les limitacions i als efectes amb què van trobar-se grecs quan van teoritzar per primer cop la música de forma escrita; Disney, L'art d'explicar històries, centrada en explicar les fonts populars dels films i el context socioeconòmic que va fer-ne possible l'èxit, Faraó, que amb 150 peces procedents del British Museum vol explicar la ideologia i les formes de governança de la reialesa egípcia. I finalment la col·lecció La Caixa d'Art contemporani, on s'hi podran veure les obres que han comprat recentment. 

Un Warhol per a tots

"Andy Warhol és, amb excepció de Salvador Dalí, l'autor més exitós del segle XX ", diu Elisa Durán, la directora general adjunta de la Fundació bancària 'La Caixa'. "L'exposem per primer vegada al Caixaforum amb la intenció d'introduir bé la seva figura a qui no el coneix i d'aportar materials i aproximacions noves als experts". 

Així, no hi ha faltaran els cèlebres retrats de Marilyn Monroe o de Diana Ross, però també s'hi podran veure els Silver Clouds, amb materials complementaris sobre l'experiència que vola transmetre Warhol, i altres productes més prosaics dissenyats per ell que permetran aprofundir en les seves aportacions en el món de la publicitat. En total, una retrospectiva amb 350 obres entre pintures, escultures, seriografies, instal·lacions audiovisuals, llibres d'artista, pòsters, revistes, objectes i material fotogràfic i sonor. 

L'exposició, organitzada conjuntament amb el Museu Picasso de Málaga, podrà veure's a Barcelona del 14 de setembre al 21 de desembre del 2017 i després es traslladarà a Madrid. 

Silver Clouds, d'Andy Warhol

Disney en context

Després de l'èxit d'exposicions com Federico Fellini. El circo de las ilusiones de l'any 2010, el Caixaforum aposta de nou pel cinema. Disney, l'art d'explicar històries explorarà els mites, les faules o les llegendes que van inspirar els films més cèlebres i la narrativa que van emprar per converir-los en èxits globals. Així, segons diu Ignasi Miró, el director del CaixaForum Barcelona, cal explicar que l'Elsa de Frozen està basada en La reina de les neus de Hans Christian Andersen, o que l'èxit de Els tres porquets, estrenada el 1933 amb un missatge que defensava la seguretat de tenir una casa pròpia casa, seria impensable sense la crisi del 29. 

Seguint el model de l'exposició Pixar, 25 anys d'animacióDisney, l'art d'explicar històries també busca arribar a un públic infantil i familiar. De fet hi ha previstes 600 visites escolars, de les quals ja se n'ha reservat 70. Es preveu un cicle de conferències sobre el paper que hauria tingut la indústria Disney en la construcció de determinada visió de la societat.

El 'Guernica' i la propaganda política 

La gran exposició itinerant de la temporada se centrarà en la història del Guernica i en l'ús polític que se n'ha fet. En 200 metres quadrats, s'hi explicaran, per exemple les tensions entre el MoMa, l'estat espanyol i Pablo Picasso per conservar el quadre fins que va tornar-lo a Espanya el 1981. L'exposició podrà veure's durant quinze dies aquest mes d'octubre a Barcelona i d'aquí marxarà a Guernica i a Bilbao.