El proper dilluns, dia 15, s'inicia la Biennal de Pensament Ciutat Oberta organitzada per l'Ajuntament de Barcelona. És un gran encontre intel·lectual en què es pretenen abordar, des de la perspectiva urbana, alguns dels grans reptes del món global que afecten també, de forma prioritària, les ciutats: la democràcia, la diversitat, la digitalització i, sobretot, l'habitabilitat de les ciutats. La trobada, a la que s'ha convidat a destacats pensadors de tot el món, tindrà lloc durarà tota la setmana, fins el 21 d'octubre, i tindrà lloc a molts indrets diferents de la ciutat, en un intent de portar al debat el màxim de barcelonins. La programació es pot consultar mitjançant la pàgina web de l'esdeveniment.

1280px César Rendueles durante su conferencia en Wikimanía 2015  Luis Alvaz Wikipedia

César Rendueles. Luis Alvaz.

La ciutat democràtica

L'itinerari centrat en la ciutat democràtica recull una vintena d'activitats. Hi haurà debats, com el que integrarà a César Rendueles, Nicolás Barbieri, Marta Porto i Sylvie Duran per parlar sobre les desigualtats en l'accés a la cultura. També es podran veure diàlegs, com el de Laura Restrepo i Diego Falconi sobre "Ciutat, democràcia o ficció?", o el de Josep Ramoneda, José María Lassalle, Máriam Martínez-Bascuñán i Fernando Vallespín sobre "Populismes". La relació entre les ciutats i els sobiranismes serà tractada per David Fernàndez, Laia Bonet, Ignacio Sánchez-Cuenca, Marina Subirats i Xavier Antich. També hi haurà reflexions sobre el paper de les biblioteques, sobre l'art, sobre la democràcia, sobre filosofia, sobre la relació entre ecologia i feminisme, sobre la maternitat i, també, sobre les limitacions a la llibertat d'expressió en ple segle XXI.

 Xavier Antich - Sergi Alcàzar

Xavier Antich. Foto: Sergi Alcàzar.

La ciutat digital

L'itinerari consagrat a la ciutat digital comptarà amb dos grans debats sobre la sobirania digital. Un dels diàlegs en aquest àmbit comptarà amb la participació de Renata Ávila, Simona Levi, Mabel Palacín i el col·lectiu No Callarem. Renata Ávila també participarà en una activitat sobre capitalisme digital amb Evgeny Morozov, i en una altra, amb diversos experts, sobre software lliure.

student 849828 1920

La ciutat diversa

Aquest àmbit, un dels més amplis, acull les activitats relacionades amb el gènere, la joventut, l'etnicitat, els refugiats... Una  de les convidades més emblemàtiques d'aquestes jornades, Gayatri Spivak, participarà a la Ciutat Oberta amb un diàleg amb Marina Garcés sobre l'educació del futur. Una de les activitats destacades serà una trobada entre l'escriptora de Zimbabwe NoViolet Bulawayo, la catalana Najat El Hachmi i  l'escriptora Jane Lazarre. Hi haurà una conferència sobre la violència de gènere, a càrrec de Rita Laura Segato (que també participarà en un diàleg amb Gabriela Wiener sobre la ciutat de les dones). L'activista libanesa Joumana Haddad exposarà la seva opinió sobre la situació de la dona àrab i del seu país. També hi haurà espais per a debatre la humanització de la medicina, la situació dels refugiats, la relació entre art i filosofia, la definició del gènere...

Gayatri Spivak Robert CRC Subversive Festival

Gayatri Spivak. Foto: Robert Crc. Subversive Festival.

La ciutat habitable

L'àmbit dedicat a la Ciutat Habitable exposarà alguns casos de transformacions urbanes interessants, amb experts sobre aquestes localitats, com Marina Tabassum: es parlarà de Lisboa, de Medellín, de Dacca, de Madrid... Al MUHBA Vil·la Joana, el dissabte 20 i el diumenge 21, hi haurà un festival de literatura de natura, tot un fenomen editorial. Evidentment hi haurà un diàleg sobre el turisme, amb Luca Bergamo, Greg Richards, Catarina Vaz Vinto i Jordi Pascual; i un altre sobre els barris de la ciutat, amb Gaia Redaelli, Jaime Palomera, Carme Trilla i Oriol Nel·lo... 

Marina Tabassum 2016 Faizul Latif Chowdhury wikipedia

Marina Tabassum. Foto: Faizul Latif Chowdhury.

La vessant festiva

No tot seran debats... Ciutat Oberta també ha planejat activitats de caràcter més lúdic. El dijous 18 d'octubre s'ha convocat la Nit de les Llibreries, un intent d'implicar les llibreries de la ciutat en una jornada de difusió de la cultura, similar a la que es produeix a la Nit dels Museus. Una vintena de llibreries barcelonines participaran en aquesta jornada amb una oferta molt diversa, distribuïda pels barris. El dissabte 20 d'octubre, el grup de rap feminista, antifeixista i anticapitalista La Niñas Perdidas oferirà un concert a la plaça de la Virreina sota l'eslògan "No Callarem" en defensa de la llibertat d'expressió. El divendres 20 d'octubre el Pati de les dones del CCCB acollirà un concert de l'artista catalano-algerià Yacine, per la diversitat; el dissabte 21 d'octubre, una sessió especial de la competició Poetry Slam; i el diumenge 21, al migdia, un  concert de Gani Mirzo i Neila Benbey, que enllaça els sons d'Orient i d'Occident. Als jardins de Can Mantega de Sants, el dissabte 20 d'octubre, a partir de les 20h, serà el torn de la música tradicional de Mèxic, en una festa oberta a tots els intèrprets que tinguin coneixement d'aquest tipus de música.

ofici de tenebres. Sala Beckett Obrador Internacional de Dramatúrgia

Ofici de tenebres. Foto: Sala Beckett Obrador Internacional de Dramatúrgia.

Escenificar la ciutat

El Teatre Tantarantana se sumarà a l'esdeveniment amb l'obra de Roger Torns Hàbitat, una reflexió sobre les xarxes socials. Per la seva banda la Sala Beckett del Poblenou aposta per dues obres: Ofici de tenebres, de Joan Rusiñol, un thriller que parla de terrorisme, memòria i perdó; i Blues, de Sergi Pompermayer, on es reflexiona també sobre terrorisme, però alhora sobre convivència. A la Lleialtat Santsenca, el dimecres 17 i el dijous 18, el matemàtic Marcus du Sautoy presentarà X & Y, una obra sobre els límits del coneixement i les fronteres del saber. Al vestíbul del CCCB, el diumenge 21 d'octubre, Perejaume presentarà una proposta escènica, D'altra banda, que enllaça pintura, escultura, paraula, acció, vídeo i so tot qüestionant les relacions entre natura i cultura.

Blues. Sala Beckett. Felipe Mena

Blues. Foto: Felipe Mena.

Pensar passejant

També hi haurà "Passejos peripatètics" per la ciutat, en què a través de caminades per Barcelona es debatrà sobre el gènere, la bellesa, l'amor, la democràcia i la justícia, en base al pensament dels filòsofs. Per a participar-hi cal fer una inscripció prèvia. S'ha dissenyat també una activitat especial per als estudiants de secundària: un taller, "Els adolescents prenen la paraula", en què els estudiants confrontaran les seves idees amb l'antropòloga Rita Segato, l’escriptor Sabri Louatah, l’arquitecta Marina Tabassum i el matemàtic Marcus du Sautoy. Per als nens, el diumenge 21 hi haurà el taller "Jugar a pensar", al CCCB. Però a més a més dels actes que conformen el que pròpiament és la Biennal, hi ha moltes més activitats adscrites al que anomenen la Biennal +: cursos, diàlegs, espectacles, tallers, taules rodones...