Hi ha molta gent a qui li agrada menjar bé, però que no beu alcohol, i sovint té problemes per trobar begudes amb les que fer maridatges. Ara, la sommelier Meritxell Falgueres els ofereix un ajut amb la publicació de Què beure quan no beus (editorial Urano). Aquesta obra va guanyar recentment el premi al millor llibre del món sobre begudes no alcohòliques a la 23 edició dels Gourmand World Cookbook Awards. En aquest llibre, Falgueras fa algunes recomanacions per a tots aquells que no poden o no volen tastar l'alcohol: esportistes, embarassades, ex alcohòlics, conductors, malalts, nens, musulmans... Fins i tot pensa en aquells que, senzillament, no volen prendre alcohol perquè tenen ressaca. L'autora de l'obra, sap de què parla, perquè a causa d'un embaràs i de la maternitat es va passar dos anys sense beure alcohol, i va haver d'empescar-se-les per trobar alternatives al vi, la beguda a que estava tan acostumada. Amb aquest llibre explica tot el que va descobrir.

meritxell falgueras llibre monica perez

Foto: Mònica Pérez.

El tast, més enllà del vi

Beure una beguda no alcohòlica no vol dir empassar-se-la sense degustar-la. Falgueras, a Què beure quan no beus, defensa que hi ha begudes sense alcohol de molts tipus i que cal aturar-se a analitzar-les, "amb els cinc sentits". El seu llibre, doncs, comença amb un manual on s'explica com degustar les begudes i com fer les notes de tast (amb les terminologies específiques del té, del cafè i de... l'aigua, perquè també suggereix com degustar l'aigua). Meritxell Falgueras, a més a més, apunta que tot es pot maridar, a la vida, i que qualsevol menjar pot trobar la seva beguda ideal, també sense alcohol. Per això també aporta una guia de com maridar els productes sense alcohol.

Què bevem?

La part central del llibre està dedicada a què es pot beure. Però no es limita a fer un llistat, sinó que recomana com fer-la, com beure-la, amb quin recipient beure-la, amb què acompanyar-la, quan prendre-la... Hi ha una sèrie de consells sobre què prendre amb objectius diferents, per estudiar, per aprimar-se, per fer esport, per donar el pit... Fins i tot hi ha un capítol dedicat a què beure (sense alcohol) per fer l'amor...

143 mertixell luis tinoco urano ed

Meritxell Falgueras. Foto: Luis Tinoco. Urano Ediciones.

Dels vins sense als sucs

Evidentment, Falgueras fa referència al vi sense alcohol, al most i a la cervesa sense alcohol... També suggereix com fer una sangria, o fins i tot un Bloody Mary sense alcohol (el repertori s'amplia a mojitos, caipirinhes i pinyes colades). I no falta ni tan sols la picant michelada mexicana, a base en aquest cas de cervesa sense alcohol. Però el recull no es vol limitar als substitutius de begudes alcohòliques, sinó que vol dedicar atenció a begudes molt comunes, a les que sovint no es treu el màxim partit, de característiques ben diversas: el cafè, la llet merengada, la xocolata desfeta, el Bitter Kas, les llets animals, les infusions, les coles... Fins i tot recomana aigües minerals, amb i sense gas, i explica com prendre-les.

Meritxell Falgueras   luis tinoco urano ediciones

Meritxell Falgueras. Foto: Luis Tinoco. Urano Ediciones.

Fes-t'ho tu mateix

Meritxell Falgueras proposa algunes begudes poc conegudes, que cal buscar a establiments especialitzats: aigua d'auró, chicha criolla, chicha morada, suc de corozco costeño, la llet de nous de macadàmia o el suc de cactus. Falgueras explica com elaborar certs productes que podem haver tastat a bars o restaurants, però que no coneixem com fer, i això inclou begudes locals, com l'orxata o "exòtiques", com el lassi (el batut típic de l'Índia), el bissap senegalès o el té marroquí. Falgueras fins i tot proposa com elaborar begudes tan sorprenents com un batut de cogombre per acompanyar menjars picants, la llimonada "Mola un pepino", feta amb cogombre, llimona, aigua de mar i aigua mineral, o la golden milk, un "superaliment" fet amb llet animal o vegetal, barrejada amb cúrcuma i pebre.