La col·lecció de clàssics Bernat Metge, creada per Francesc Cambó el 1922, acompleix 95 anys. Es tracta d'una iniciativa editorial monumental, que fins ara ha publicat 417 volums (les edicions només es van interrompre del 1939 al 1936). Les obres emblemàtiques de la literatura, la filosofia i la història gregues i llatines han estat traduïdes al català gràcies a la Bernat Metge, que s'ha preocupat sempre de fer edicions molt acurades, bilingües i anotades. Ara, que la iniciativa acompleix 95 anys, es reorienta; deixarà de ser dirigida per la Fundació Cambó i passarà a ser editada per SOM, un dels grups editorials més potents en llengua catalana. Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Fundació Bancària "la Caixa".

bernatMetge 05

Nous aires per a vells projectes vigents

La Caixa ha organitzat per aquest dimecres un homenatge a la Bernat Metge, al CaixaForum, amb presència de representants del món polític i intel·lectual català, entre ells el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el conseller de Cultura, Santi Vila, i el director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró. A més a més, en aquest acte es presentarà el nou projecte editorial, que parteix de l'assumpció del projecte per part del grup SOM, integrat per l'editorial Ara Llibres, les revistes del grup Sàpiens i la productora audiovisual Batabat. Joan Carles Girbés, director editorial d'Ara Llibres, ha destacat que assumir aquesta col·lecció és un repte, perquè en ella hi ha la suma dels esforços d'alguns dels millors intel·lectuals catalans dels darres cent anys. Girbés afirma que el propòsit d'Ara Llibres és donar una nova vida als vells títols, "posar-los en valor" i adaptar la col·lecció "als nostres temps" (per exemple amb l'obertura d'una nova pàgina web  i un facebook consagrats a la col·lecció.

Acabar amb les assignatures pendents

Raül Garrigasait, el director de la col·lecció des del 2007, es mantindrà al front de la col·lecció. Amb la vista posada en la celebració del centenari, ja ha tancat el pla de publicacions pels propers cinc anys. Amb SOM han decidit com a prioritat omplir alguns buits, de títols que encara no s'havien traduït al català, o que no estaven complets a la col·lecció, com La Ilíada, d'Homer, les Lleis de Plató, o la Metafísica d'Aristòtil. Seran 20 títols que ja estan totes en procés de traducció, perquè són obres que s'elaboren a un ritme molt lent, ja que cal fer una feina de traducció molt delicada, al que cal afegir-li la tasca d'anotació i crítica. Girbés assegura que treballen amb la vista posada en la celebració del centenari, el 2022, que vol ser una ocasió per difondre el projecte d'aquesta col·lecció i el seu valor col·lectiu, amb accions en l'àmbit virtual, però també a escoles, biblioteques... Hi ha la voluntat d'ampliar el nombre de subscriptors: la Bernat Metge havia tingut 2.000 compradors fidelitzats, que havien caigut fins als 500. També hi ha un projecte de millorar la distribució, en col·laboració amb d'altres línies del grup SOM es pretén estar a més punts de venda i facilitar la compra per internet.

Llavor

Girbés assegura que la col·lecció només és el germen d'un projecte molt més ampli, en què s'aprofitarà la col·lecció per potenciar el coneixement de la cultura clàssica. Oriol Soler, president de SOM, planteja que vol transformar un simple projecte editorial en una "casa" per als amants del món clàssic. I afirma que per al seu grup, aquest no és un projecte de passat, a desgrat dels estereotips que hi ha sobre la literatura clàssica, per a ells és un projecte de futur. Ha defensat, sobretot, que els clàssics no són una obsessió de quatre bojos, sinó que la Bernat Metge forma part d'un patrimoni col·lectiu que hem de reforçar entre tots. Assegura que només tindrem un país fort si som capaços de mirar alt, i per tant ha reivindicat el paper de l'ambició, d'una ambició sense límits, tot reivindicant que la Bernat Metge sempre ha estat un projecte molt ambiciós. A més a més, ha apuntat que fer un homenatge a la col·lecció és un deure col·lectiu, perquè la societat catalana ha estat injusta en no reconèixer la tasca de la gent que va crear, va finançar i va mantenir la Bernat Metge.

IMG 20170322 121054[1]

Valentí Farràs, Joan Carles Girbés, Oriol Solé i Raül Garrigasait.

Una col·lecció de culte

La Bernat Metge és reconeguda com una de les millors col·leccions de clàssics del món per la qualitat de les seves traduccions i edicions. Francesc Cambó, quan va crear-la, va argumentar que qualsevol cultura normalitzada necessitava disposar dels clàssics. Afegia que la lectura dels clàssics podia ajudar a inspirar als creadors en llengua catalana. Va ser pensada, doncs, com una eina per al resorgiment nacional (un objectiu que Ara Llibres creu que ara és més vigent que mai). Avui en dia, la Bernat Metge encara manté la seva força. A cap biblioteca de prestigi hi pot faltar aquesta col·lecció, o com a mínim alguns volums d'ella..Els col·leccionistes aspiren a aconseguir els volums que els falten (el conjunt dels volums, d'ocasió, poden arribar als 9.000 euros). Però a més a més, hi ha seguidors fidels de la col·lecció, que s'enduen de vacances, a la platja, les tragèdies d'Èsquil o els poemes de Catul. 

Nou inici

Per a la nova etapa s'ha previst començar amb la publicació, després de Sant Jordi, de les Tragèdies d'Eurípides i del primer volum de Les Argonàutiques d'Apollonios de Rhodes (dos textos que fa anys que s'estaven treballant). De moment, es mantindrà el disseny tradicional, de tipo muy cláscio. No està clar si es canviarà el disseny de la col·lecció, però s'està estudiant aquesta possibilitat, perquè per als editors, cal potenciar la connexió amb els nous lectors. Valentí Farràs, director del CaixaForum, ha afirmat que la Caixa té el compromís de potenciar aquesta col·lecció, perquè assegura que aquest projecte encaixa perfectament en els objectius d'aquesta institució.