La Plaça Sant Pere de Berga, plena de gom a gom, ha donat el tret de sortida a la primera Patum Completa del Corpus d'enguany amb el que ja comença a ser una tradició: el cant solemne dels Segadors, seguit de crits d'"independència". El moment àlgid de la nit, però, no ha arribat fins que la comparsa dels Plens ha abordat la plaça i l'ha omplert de foc i pólvora. Instants abans, la crisi desencadenada en el si de la colla dels Plens per la destitució del seu cap s'ha fet evident i quan els plens han començat a ocupar la plaça, des del públic s'han escoltat diversos xiulets. D'altra banda, i tot i que inicialment es va decidir prohibir l'accés de persones amb motxilla amb motiu del nivell d'alerta antiterrorista, finalment s'ha optat per revisar-les. Segons fonts municipals, el dispositiu s'ha hagut de modificar al darrer moment perquè la seguretat privada que s'havia contractat no ha fet acte de presència i la Policia Local i Protecció Civil només han pogut controlar un dels accessos, el que registra més volum d'entrades, al carrer Saló.

Ball de nans la Patum ACN

Un any més i com marca la tradició, unes sis mil persones han saltat els balls de totes les comparses (els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, l'Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous) aquest dijous de Corpus, en una plaça de Sant Pere molt plena, sobretot durant el primer salt. Com a anècdota, la Guita Xica, sempre la més reivindicativa, lluïa al seu llom dues banderes on es podia llegir un gran 'sí' pel futur referèndum.

Guita Xica Patum

Es preveia que els Plens serien els protagonistes de la nit, després que l'Ajuntament de Berga hagi organitzat un sorteig públic per adjudicar 149 salts de la comparsa. La resta, un total de 220, han estat gestionats directament per la pròpia colla (repartits entre els 22 membres de la comparsa, 10 per cadascun).

El moment de vestir els Plens normalment es viu com un dels més especials de la nit, ja que és el preludi d'un dels instants més màgics de la festa, quan la plaça s'omple de foc, pólvora i música. Enguany, però, la mala maror ha estat la tònica dominant després que l'Ajuntament hagi destituït el cap de la colla, Isaac Gonfaus, i hagi assumit la gestió directa de la colla amb l'objectiu de garantir que la festa "sigui més transparent". El conflicte a la Patum es va originar el passat mes de febrer arran de l'expulsió de tres vestidors de plens per part del seu cap de colla.

Vestidors de plens La Patum ACN

Més controls a les entrades

L'alt nivell d'alerta antiterrorista ha marcat un punt d'inflexió a la festa de la Patum d'enguany. Es preveia que un dispositiu d'una quarantena de persones, entre agents de seguretat privada, la Policia Local de Berga, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil controlessin les entrades a la plaça Sant Pere. Segons han confirmat fonts municipals, els agents de seguretat privada, una vintena, no s'han presentat al lloc de treball, la qual cosa ha obligat a modificar el dispositiu i ha estat la pròpia Policia Local qui ha pres el lideratge. Finalment de les cinc entrades que té la plaça, només se n'ha pogut controlar una.

Revisió motxilles Patum ACN