Els cinemes Verdi de Gràcia són la seu d'un festival de cinema que pretén convertir el dia de Sant Jordi en la festa del cinema, a més de la del llibre i la rosa: el Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi (BCN Film Fest). Enguany, en la seva segona edició,del 20 al 27 d'abril, comptarà amb una programació completa de 38 títols, amb una première mundial, 18 premières espanyoles i 7 premières catalanes. A la secció oficial, s'ha programat A taxi driver. Los héroes de Gwangju de Jang Hoon; Barefoot de Jan Sverák; Borg / McEnroe de Janus Metz; Cambio de reinas de Marc Dugain; El escándalo Ted Kennedy de John Curran; En tiempos de luz menguante, de Matti Geschonneck; La música del silencio, de Michael Radford; Las estrellas de cine no mueren en Liverpool, de Paul McGuigan; Maria by Callas de Tom Volf; Mary Shelley, de Haifaa Al-Mansour; Rebelde entre el centeno, de Danny Strong, i 7 días en Entebbe de José Padilha.

Pastís de pela de patata de primer plat

El cineasta Mike Newell, director de films com Quatre bodes i un funeral, Harry Potter i el calze de foc o Donnie Brasco, ha inaugurat la segona edició del BCN Film Fest amb la seva nova pel·lícula La sociedad literaria y el pastel de piel de patata. La pel·lícula, que retrata algunes de les conseqüències de la Segona Guerra Mundial, és un drama romàntic sobre una escriptora que troba l'argument del seu pròxim llibre en una carta que rep d'un desconegut des de Guernsey, una petita illa britànica al Canal de la Mànega, que va ser ocupada pels nazis durant la guerra. La sociedad literaria y el pastel de piel de patata és l'adaptació del best-seller del mateix nom de Mary Ann Shaffer (publicat en català per Ara Llibres) i està protagonitzada per Lily James, Michiel Huisman, Tom Courtenay i Matthew Goode.

mike newell bcn film fest acn

L'Anglaterra conquerida pels alemanys

La cinta se situa al gener de 1946, quan Londres està deixant enrere la Segona Guerra Mundial i la protagonista i escriptora Juliet Ashton, qui té una relació amb un nord-americà, té molt èxit. Ella establirà amistat amb els residents de la Illa Guernsey i decideix escriure un llibre sobre les seves experiències durant la guerra. L'amistat es forjarà a partir de cartes que s'envien i en les quals l'escriptora es queda fascinada pel club de lectura que s'anomenava la Societat Literària i el Pastís de Pell de Patata de Guernsey. En roda de premsa als Cinemes Verdi, el director ha explicat que li va enganxar del llibre i que el guionista Thomas Bezucha "va ser capaç d'entendre bé al personatge, una noia molt jove d'uns 27 anys que té un problema, que va perdre la seva família durant la guerra, com molts illencs que han perdut a familiars". Newell ha assegurat que les dificultats a les que van haver d'enfrontar-se durant l'ocupació son un record recurrent per als que viuen a Guernsey. Ha definit a la protagonista Juliet Ashton com "una dona amb molta sensibilitat, imaginació, que està ferida i troba consol amb aquest grup de persones" de Guernsey.

Nazis i resistents

Sobre l'ocupació nazi de Guernsey, una de les productores de la cinta, Paula Mazur, ha explicat que una de les coses que els va atreure del llibre és que era una història molt inusual. "No en teníem ni idea de l'ocupació nazi de la Illa i fins i tot al Regne Unit alguns habitants no la coneixien". Segons ha explicat, això dona "una perspectiva diferent del què va ser la Segona Guerra Mundial". En aquest context, ha afegit, "la protagonista busca donar un sentit a la seva vida i se sent atreta per la història de com un grup supera l'ocupació nazi a partir d'un club de lectura". El director de la pel·lícula ha assenyalat que el personatge nord-americà a la cinta representa el Pla Marshall: "Estem aquí per a salvar Europa, donar-vos menjar i parar a Stalin".

 

Foto de portada: Lily James a La sociedad literaria y del pastel de piel de patata de Guernsey, pel·lícula inaugural del BCN Film Fest.