Aquest matí el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, deixava una rosa a les portes del Bataclan, el local on el passat 13 de novembre van morir 89 persones en els atacs terroristes gihadistes a la capital francesa. Oberta el 1865, la Bataclan és una de les sales de concerts més històriques, punt d’aturada obligatori dels més importants noms del pop i del rock, de París.

De Napoleó III a Oasis

Situada al número 50 del Boulevard Voltaire, al cor de París, la Bataclan és una de les sales més emblemàtiques de la capital francesa. Caracteritzada per les seves formes arquitectòniques inspirades en les pagodes xineses (de fet, el seu nom deriva de “Ba-ta-clan”, una popular opereta de temàtica oriental de mitjans del segle XIX), va obrir les seves portes el 1865. Va ser una inauguració pomposa a la qual va assistir el bo i millor de la societat parisenca del moment, incloent-hi Napoleó III i l'emperadriu Eugènia.

Local nocturn de referència per a tot aquell que visités l’efervescent ciutat de la llum d’inicis del segle XX. Durant els seus primers anys la Bataclan va dedicar la seva programació al music-hall i als espectacles de varietats. Posteriorment, però, es reconvertiria en teatre, cinema, discoteca i, fins i tot, local per a mítings polítics o sala de banquets.

Va ser a partir de 1969 quan va començar a acollir concerts, destacant l’actuació que el 1972 va reunir a Lou Reed, John Cale i Nico, tres membres de la referencial Velvet Underground que no coincidien sobre un escenari des del 1967. Amb els anys, per la Bataclan passarien noms tan rellevants del pop i el rock com, entre molts altres, The Police, The Cure, Roxy Music, The Clash, The Ramones, Beck, Prince, Oasis, Jeff Buckley o Jane Birkin. Aquests dos últims, a més a més, inmortalitzarien els seus concerts a la sala parisenca amb sengles àlbums en directe.

T'estimo en totes les versions

Quan el passat divendres 13 de novembre un grup de terroristes gihadistes va irrompre en la sala Bataclan, sobre l’escenari es trobaven Eagles of Death Metal. Contràriament al que pot donar a entendre el seu nom, i al que van apuntar moltes cròniques durant aquella jornada, els nord-americans ni són un grup de death metal (subgènere extrem del heavy metal), ni les seves cançons amaguen versos satànics.

Formats el 1998, Eagles of Death Metal és el projecte paral·lel de Josh Homme (aquí bateria, però conegut per ser el cantant i guitarrista dels puntals del desert rock Queens of the Stone) acompanyat del cantant i guitarrista Jesse Hughes. Un grup llur personalitat sonora beu del hard rock clàssic, trobant les seves principals influències en icones com The Rolling Stones, Thin Lizzy, T. Rex, Kiss o Iggy Pop.

Actuació a Barcelona suspesa

El grup va debutar discogràficament el 2004 amb “Peace Love Death Metal” i ara es trobaven presentant a Europa el seu darrer elapé, “Zipper Down” (2015). Una gira que van cancel·lar arran dels atemptats i que aquest pròxim dimarts 8 de desembre hauria d’haver recalat a la sala Apolo de Barcelona.

Eagles of Death Metal, que han expressat el seu desig de ser els primers a actuar a la Bataclan quan la sala reobri les seves portes, han demanat a través d'un comunicat que músics de tots els estils i gèneres facin versions de la seva cançó “I Love You All the Time”. Tots els beneficis recollits per la iniciativa seran destinats a la Sweet Stuff Foundantion, organització encarregada de vetllar per la cura de les víctimes dels atemptats. "Els atacs violents i sense sentit del passat 13 de novembre ens han deixat inquiets i no donarem ni un segon del nostre preuat temps a aquells que han intentat robar les nostres llibertats i treure'ns la nostra energia”. Ja han respost a la crida i versionat el tema de Eagles of Death Metal grups com la banda de post-punk Savages i la formació de country alternatiu My Morning Jacket.