Els llibres que es poden veure a l'ArtsLibris, una fira que es tanca avui a l'Arts Santa Mònica, no solen trobar-se a les grans superfícies. Tampoc figuraran a les llistes dels més venuts. I difícilment veurem els seus autors a programes de televisió d'entreteniment de màxima audiència. És difícil qualificar allò que es troba a l'ArtsLibris, perquè aquesta trobada agrupa un ampli ventall d'editors de llibres, amb el comú denominador d'estar fora de les dinàmiques de mercat. De fet, el seu nom oficial és ArtsLibris Fira Internacional del Llibre d'Artista i Edició Contemporània. Bàsicament s'hi troben llibres fets per artistes, fotollibres, i altres tipus d'edicions fora del que és habitual, tant d'editors locals com internacionals. Aquesta novena edició de l'ArtsLibris és dirigida per Rocío Santa Cruz (creadora de l'esdeveniment) amb l'assessorament de Glòria Picazo, Pedro Torres i Blanca del Río.

Arts Libris Sergi Alcàzar

L'ArtsLibris inclou tallers (d'enquadernació de llibres de collage, de pop-up...), contacontes, demostracions de serigrafia... En aquesta vuitena edició, la fira continua amb el seu programa cultural consolidant-se com una prestigiosa plataforma de producció, difusió i intercanvi editorial, oferint diferents trobades i activitats entre les quals cal destacar la celebració els dies 21 i 22 d’abril de la V edició del Simposi Internacional sobre Edició i Col·leccionisme, moderat per Glòria Picazo. Aquesta plataforma de debat es veurà ampliada pel Speakers'Corner, un espai dinàmic per a la conversa, la difusió i l'intercanvi entre els editors participants que comptarà amb la presència d'artistes d'important reconeixement professional dins el sector de l'edició contemporània. Alguns dels convidats són Horacio Fernández, Manuel Olveira, Manuel Segade, Natasha Christia, Annakarin Quinto, Gonzalo Elvira, Oriol Fontdevila, Ana Garcia-Pineda i Wilfredo Prieto.

Arts Libris Sergi Alcàzar

Les exposicions

En el marc de la fira, s'ha pogut visitar l'exposició Biblioteques insòlites, un projecte comissariat per Glòria Picazo amb motiu de la novena edició d'ArtsLibris, una co-producció entre La Casa Encendida (Madrid) i Arts Santa Mònica. Aquesta exposició reuneix en un mateix projecte la idea de “biblioteca infinita”, insaciable, sempre canviant i oberta a tota mena de coneixements, amb aportacions realitzades per artistes contemporanis, que a partir de finals de la dècada dels seixanta i fins a l'actualitat, han revisat la idea de biblioteca, d'arxiu i del llibre com a font inesgotable de coneixement. L'exposició compta amb els artistes Ignasi Aballí, ALIAS, Clara Boj i Diego Díaz, Fernando Bryce, Iñaki Bonillas, Antònia del Río, Enric Farrés Duran, Dora García, Javier Peñafiel, Juan Pérez Agirregoikoa, Francesc Ruiz i Oriol Vilanova. També, durant els dies de la fira i amb motiu d'aquesta, es podrà visitar l'exposició Nova York en fotollibres, comissariada per Horacio Fernández i produïda pel Centro José Guerrero (Granada). La mostra presenta mig centenar de llibres editats en diferents països durant el segle XX. En aquests llibres Nova York és l'objecte d'un sense fi de mirades i sensibilitats, en una gran varietat d'aproximacions visuals: el reportatge, el documental, la foto viatgera, el record turístic, l'arquitectura, la propaganda, l'art conceptual, la cultura d'arxiu, la combinació de paraula i imatge, l'experimentació formal i, sobretot, la fotografia de carrer, protagonista de la millor història de la foto a la segona meitat del segle XX.