Amb l'objectiu que els joves tutelats "se sentin segurs" a la seva sortida del sistema de protecció tutelat, que es produeix quan compleixen 18 anys, la filial espanyola de l'ONG Llogarrets Infantils ha impulsat un projecte europeu, 'Preparats per emancipar-se', l'objectiu del qual és garantir-los "un reeixit procés d'emancipació i integració en la societat".

En una entrevista amb motiu de la celebració de les primeres jornades de formació a Madrid, la coordinadora de la iniciativa, Eva Martín Balseiro, ha assenyalat que el projecte sorgeix de la necessitat de "continuar donant suport als joves una vegada que surten de la mesura de protecció". "Hem assumit una responsabilitat en acollir aquests nois, que per determinades circumstàncies no han pogut créixer dins del seu àmbit familiar, i el que no podem fer és tancar-los la porta quan assoleixen la majoria d'edat", ha subratllat. Segons l'entitat, són gairebé 44.000 els nens que viuen sota algun tipus de mesura de protecció a Espanya. No obstant això, una vegada compleixen la majoria d'edat, la tutela desapareix, el que comporta que "aquests joves hagin d'enfrontar-se a un procés de transició a la vida adulta molt diferent al de la resta dels seus iguals". La coordinadora ha insistit que els joves "se sentin segurs", "que no pensin que quan arriben als 18 anys els posaran la maleta a la porta i han d'afrontar un munt de dificultats que en un entorn normalitzat no es donen".

El projecte, cofinançat per la Unió Europea i que es desenvoluparà conjuntament a Espanya, Croàcia, Itàlia, Letònia i Lituània al llarg dels dos propers anys, promou la formació i capacitació de 400 professionals del sector a Madrid, Barcelona, Granada i Tenerife. Una de les bases de les sessions formatives és la col·laboració de joves emancipats, com Raquel López i Zuleima Reyes, per apropar als treballadors socials la realitat dels menors tutelats. "Sempre s'ha tingut molt poc en compte el jove en el procés de protecció, i això es veia en la realitat, perquè aquest treball es feia molt més tediós en no poder comentar nosaltres com ens sentíem, què opinàvem o que volíem fer amb les nostres vides", ha comentat Zuleima.

En aquest sentit, ambdues proposen que s'inclogui un rang d'edat més gran en el sistema de protecció, des dels 14 fins als 21 anys, "perquè el trànsit sigui molt més amè i els joves es puguin acomodar a les noves situacions". Per a Raquel, que va recollir el premi Princesa d'Astúries concedit a Llogarrets Socials SOS el 2016, un dels reptes més grans de l'emancipació va ser el mudar-se a un pis independent sense els seus germans. "Jo estava acostumada a viure en una família amb els meus germans, que no són biològics sinó del centre. Parlava amb ells tots els dies, i encara que ara pugui parlar amb ells per telèfon, no tingui la proximitat d'abans. Va ser un desafiament i un xoc per a mi", ha confessat.

Així mateix, l'ONG desenvoluparà una sèrie de recomanacions per a les diferents administracions autonòmiques, de manera que "intentin homogeneïtzar la normativa, i que la cobertura a aquests joves sigui el mateix a Catalunya que a Extremadura, a Andalusia o a Madrid," segons la coordinadora. Martín ha reconegut que, ara per ara, el suport de les comunitats autònomes "és escàs i molt dispar". "Tenim la comunitat que té una prestació més elevada, que és Catalunya, que contempla suport econòmic fins als 21 anys, però és l'excepció. Crec que és a això al que hem d'optar i esperar assolir a nivell de tot Espanya", ha sentenciat. A més del projecte 'Preparats per emancipar-se', Llogarrets Infantils SOS manté els quatre programes de Jóvenes (Trànsit a la Vida Adulta, Autonomia, Emancipació i Servei d'Ocupació), amb l'objectiu que aquest trànsit a la vida adulta "sigui el menys frustrant o traumàtic possible".