El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat avui, a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona, el conjunt d'actes que commemoraran el 80 aniversari de l'inici de la guerra civil, sota l'eslògan "80. 1936-2016. Memòria de la guerra civil". El logo de la celebració incorpora el número 80 i el colom que Picasso va popularitzar com a símbol de la pau.

Contra l'amnèsia

Raül Romeva ha volgut que l'acte es celebrés a la plaça Sant Felip Neri, perquè és un escenari on són ben vives les cicatrius de la guerra. Una bomba de l'aviació franquista hi va caure el 30 de gener de 1938 i va provocar la mort de 42 persones, en la seva majoria nenes. Les parets de la plaça encara són plenes de senyals de la metralla. Romeva ha assenyalat que aquesta commemoració vol "posar fi a l'amnèsia que va portar la transició". Creu que ara és el moment idoni per aprofundir en el coneixement de la nostra memòria, perquè el record de la guerra civil s'esborra dia a dia.

Marques dels bombardejos de la guerra civil a la plaça de Sant Felip Neri. Enfo. Viquipèdia.

Dels bombardejos als camps de concentració

Raül Romeva ha apuntat que el programa, que es desenvoluparà fins al juliol de  2017, encara està obert, i que s'espera que a ell s'hi sumin institucions locals, universitats i entitats de la societat civil. De moment articulen aquest projecte el Memorial Democràtic, l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el Museu Memorial de l'Exili (MUME) i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). Però ha anunciat ja algunes accions: el 18 de juliol s'inaugurarà l'any amb un acte institucional al Palau de la Música, hi haurà un acte a Argelers (Rosselló) en memòria dels exiliats tancats a camps de concentració, es prepararan actes en record dels bombardeigs, s'homenatjarà als membres de la lleva del biberó (alguns dels quals encara són vius), es recordarà els 1.700 afusellats del Camp de la Bota...

Bombardeig sobre Granollers durant la guerra civil. Bates Winifred.

En contra del govern espanyol

Romeva ha destacat que el govern espanyol havia bloquejat l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica i l'ha acusat de no tenir cap interès a aplicar-la. "El tema de la memòria és absent al govern de Madrid", ha assegurat, per afegir tot seguit que s'ha procedit a una "institucionalització de la desmemòria" que és "deshonesta cap a les víctimes i perniciosa cap a les noves generacions".

Fossa de la guerra civil a Estépar (Burgos). Mario Modesto Mata.

Les víctimes oblidades

Raül Romeva ha assegurat que dins de les actuacions del 80è aniversari es preveu un projecte d'identificació genètica que ajudarà a la troballa dels desapareguts a les fosses. I ha promès que es donaria suport a les associacions que lluiten per la recuperació de la memòria.

Amb els refugiats

El conseller ha volgut deixar clar que no es tracta només de fer memòria, sinó que aquesta també és una ocasió per ser solidaris. Ha afirmat que "la guerra que recordem avui és la mateixa guerra que molta gent pateix avui". I ha insistit que els catalans també van estar sotmesos a bombardejos i que centenars de milers es van veure abocats a l'exili. Per això ha plantejat també aquest aniversari com un esdeveniment d'absoluta actualitat.

 

Fotografia de portada: Bombardeig sobre Barcelona. Autor desconegut de l'aviació italiana.