Un dels principals compromisos d'Ada Colau en la campanya electoral de 2015, que la va dur a l'alcaldia de Barcelona, van girar al voltant de les polítiques socials d'habitatge. Davant la pujada dels preus dels pisos, de compra i de lloguer, BComú es va comprometre a actuar contra els grans propietaris i bancs, els considerats especuladors, i a promoure un lloguer social especialment per les persones més vulnerables. Tot amb l'objectiu de garantir el dret i l'accés a l'habitatge.

El proper 13 de juny farà dos anys que Colau és alcaldessa de la capital catalana. Les dades constaten que la situació del lloguer és més complicada que el 2015: així ho recull un web elaborat per ERC, que pretén desmuntar les polítiques d'habitatge de BComú, amb xifres i infografies.

Pujada del 27,8% en dos anys

A partir de les dades d'Habitaclia, els republicans exposen que el preu dels lloguers a Barcelona "s'ha disparat": el preu mitjà del metre quadrat a la capital catalana ha pujat un 27,8% des que BComú governa a Barcelona (de 11,93€ als 15,25€). Aquest augment ha suposat que les famílies dediquin cada cop més renda per a sufragar el cost de l'arrendament: un 44% dels ingressos familiars es dedica al lloguer, percentatge que puja en alguns districtes fins a sobre dels 50%. De fet, un veí de Nou Barris dedica quasi bé 6 de cada 10 euros (58,5%) dels ingressos a aquesta finalitat.

Les dades assenyalen que el primer semestre del 2016 es van finalitzar un total de 133 habitatges protegits a Barcelona, una xifra molt inferior respecte els anys anterior. Entre gener i juny de l’any passat, només es van finalitzar pisos socials a Ciutat Vella, Nou Barris i Sant Andreu.

ERC demana participació

Els republicans de Barcelona han demanat a la ciutadania afectada pels preus de lloguer expliqui la seva experiència a través del mateix web. Amb aquesta informació, ERC està generant un mapa interactiu de casos arreu de la capital catalana.