Tal com avançava ahir El Nacional, els empleats del metro de Barcelona s'han reunit aquest matí en assemblea per decidir si seguien endavant amb la vaga o la deixaven. Finalment, han acordat per 226 vots a favor, 162 en contra i 37 abstencions, acceptar la proposta de mediació feta per la Generalitat per al nou conveni col·lectiu del metro i han avalat, per tant, que es posi fi a la vaga. 

La decisió s'ha pres en una assemblea celebrada aquest matí a les Cotxeres de Sants, però per fer el pas de desconvocar oficialment la vaga encara ha de conèixer-se el resultat de l'assemblea que se celebrarà en el mateix lloc aquesta tarda.

En cas que l'assemblea de la tarda doni llum verda també al nou conveni, es desconvocaria la vaga indefinida dels dilluns, que va arrencar el 24 d'abril i que ja acumulava dotze jornades, i posaria fi a un conflicte laboral que va arrencar al setembre del 2015, amb la denúncia de l'anterior conveni.

Millores salarials i laborals

La proposta de conveni de la Generalitat, acceptada ja per TMB, inclou un augment salarial total del 4,5% entre 2016 i 2019, els anys de vigència del nou conveni. Al marge d'aquest increment, que és consolidable en taules, els empleats de metro percebran diversos pagaments únics, no consolidables, per formació en riscos laborals: un aquest any de 380 euros, un altre de 570 euros el 2018 i un de 665 euros el 2019.

A més, el nou conveni, que afecta unes 3.500 persones, estableix la recuperació de 46 nous llocs de treball en el termini de vigència del conveni per començar a revertir l'externalització dels treballs de manteniment de vies i catenàries.

També el conveni també preveu que 372 contractes parcials passin a jornada completa el 2022 i que un total de 190 treballadors de la borsa d'estiu passin a tenir un contracte de relleu amb garantia d'indefinit també aquest any.

A la vegada es crearia una comissió formada per representants de l'empresa i dels treballadors per revisar els nous contractes que es realitzin amb empreses externes per veure si és viable que aquestes tasques les facin els treballadors del metro.

La proposta de conveni comptava amb el suport de tot el comitè de vaga i, en aquest sentit, el president del comitè, Pere Ramon Dalmau (CGT), ha defensat a l'inici de l'assemblea que el nou conveni recollia "bona part" de les reivindicacions.

En acabar l'assemblea matinal, Dalmau ha explicat que en cas que el 'sí' guanyi també aquesta tarda, "evidentment" es desconvocarà la vaga indefinida dels dilluns. A la pregunta de si amb el nou conveni es garanteix la pau social fins a 2019, ha afegit que això "dependrà de la direcció de TMB", i ha recordat els "incompliments" dels últims anys.

Normalment l'assemblea de la tarda sol ratificar la posició reflectida del matí, han assegurat a Efe fonts sindicals, que això no obstant demanen prudència.