Ja és una realitat. Les terrasses dels bars i restaurants dels petits empresaris del voltant de la Sagrada Família ja són història (menys la del McDonalds, el Costa Coffee i la Farggi). Després de mesos d'anades i vingudes dels restauradors de la Sagrada Família a l'Ajuntament de Barcelona per negociar l'ordenació singular de terrasses de la Sagrada Família, que pretenia deixar-los sense taules i cadires en ple mes de juliol i amb el turisme pels aires, avui sí, s'han trobat forçats a retirar-les del tot i sense cap tipus de previsió que els animi a no veure el futur tan negre.

Ja aquest dilluns, el consistori de la capital catalana va tornar a enviar una carta als 9 bars i restaurants afectats per aquesta normativa singular recordant-los l'obligació de liquidar les terrasses al 100%. Això és així perquè, primer, tots els recursos administratius presentats pels diversos restauradors han estat denegats (ara està en marxa el procés judicial) i, a més, amb el canvi d'any ja no han tingut cap opció de renovar les llicències per poder tenir terrassa dins la legalitat.

La paradoxa és que precisament ara fa poc més d'un mes que es va refer el carrer Marina i el van convertir en zona per als vianants des de València fins a Provença i que, fins i tot, s'hi han posat pilons per evitar qualsevol risc d'atemptat, mentre que l'argument dels d'Ada Colau era que les voreres del voltant del temple "pateixen una congestió que en dificulta l'ús quotidià, complicant l'accés als habitatges i al comerç".

Pressions efectives

Els restauradors, doncs, s'han trobat amb l'aigua al coll i, mentre que alguns han hagut de buscar ajuda externa per retirar tots els elements que tenien a l'exterior dels establiments, d'altres avui ja no han tret les taules i cadires al carrer.

És el cas, per exemple, del Trabucaire, un restaurant situat al carrer Marina (ja reservada només als vianants) amb Mallorca, que ha hagut de demanar ajuda a camions per retirar la terrassa. Amb la veu visiblement trencada, el seu propietari s'ha lamentat a El Nacional d'haver acabat sucumbint, tot i que s'ha volgut mostrar confiat en el futur perquè, de la mateixa manera que l'Ajuntament de Barcelona ha estat negociant amb el Gremi de Restauradors i millorarà la normativa general de terrasses de tota la ciutat, creu que pot fer el mateix amb les terrasses del voltant del temple, que tenen una ordenació pròpia.

Mentrestant, l'Snack Bar Giralt, que no tenia tants elements al carrer, ha optat per no treure les taules i cadires de dins el local esperant com vagin avançant els esdeveniments els propers dies. Això sí, els sentiments d'"impotència, ràbia i cabreig interior" són inevitables i cada vegada estan més presents en les seves emocions. Un dels propietaris ha volgut fer saber a a aquest diari que "només em falta plorar".

Ara bé. La fe que tot tornarà a la normalitat presumiblement aviat ajuda força i, a més, tenint en compte que els anaven a deixar sense terrasses en ple mes de juliol. També cal dir que justament el mes de gener és un dels mesos en què menys afluència hi ha a les terrasses del voltant del temple i, per tant, i en paraules d'algun dels restauradors, ara una multa sortiria molt cara pel volum de negoci que hi ha en aquesta època de l'any.

I ara, què?

El Gremi de Restauració, més optimista que alguns dels restauradors entrevistats per El Nacional, ha recordat que ells sempre han tingut "una oposició frontal política i judicial" a aquesta ordenació, però el president, Roger Pallarols, ha volgut subratllar al mateix temps que, com que els recursos administratius han estat denegats i, per tant, s'esgota aquesta via, han aconsellat els hostelers que retirin les terrasses, perquè "és una ordre administrativa que s’ha d’executar i complir", tal com "és ferma i executable".

Segons les seves sensacions, "les terrasses podran restablir-se perquè l'Ajuntament té compromís amb nosaltres" i, a més a més, ha insistit que aquests dos anys de crisi de les terrasses ha desembocat en una "situació que posa ordre davant d’un desgavell que no té el suport de ningú, ni dels afectats, ni del gremi, ni dels grups municipals de l'oposició". De fet, alguns locals de restauració ja van assegurar a aquest diari que és probable que hagin d'acomiadar d'un 50% a un 70% de la plantilla —sempre depenent del local i de la quantitat de taules que tinguin—, perquè les taules de fora són la major part del seu negoci.

I és que la nova normativa general de terrasses de tot Barcelona obliga a modificar les normatives singulars i, justament en aquest sentit, Pallarols ha volgut destacar que aquest pacte de ciutat "tanca la crisi de les terrasses", que, per més inri, "no té cap sentit" i, a parer seu, "és una injustícia social molt evident".

Afavorir el McDonalds?

El problema, però, no és només que els deixin sense terrasses, sinó que, per algun motiu que es desconeix, les terrasses del McDonalds —situat just davant del temple—, del Costa Coffee i de la Farggi —totes tres seguides—, la resta d'aquest tram de Provença entre Marina i Sardenya i la del xamfrà del carrer Sardenya amb Provença no es tanquen, només es redueix l'espai a una filera de taules, segons estableix la normativa, que afegeix que "als xamfrans ampliats [del carrer Provença] es pot encabir una fila de taules, sense cap limitació longitudinal". 

terrassa mcdonalds marta e

La terrassa del McDonald's de la Sagrada Família. / MEM

farggi 3 marta e

Terrassa de la Farggi davant de Sagrada Família. / MEM

Fonts de l’Ajuntament ja van justificar el maig la mesura a aquest diari assegurant que "s’ha intentat fer de la manera més equilibrada possible", motiu pel qual aquestes terrasses podran encabir una fila de taules, sense cap limitació longitudinal.

Així doncs, de moment, les grans multinacionals amb centenars de negocis arreu del món podran mantenir l'activitat al 100% sense rebre pèrdues per aquest motiu, mentre que els petits empresaris i restauradors que fa prop de 40 anys que són al barri hauran de veure com alguns dels seus clients ja no seuen a les seves terrasses i com el turisme passa de llarg dels seus establiments per falta d'un espai a l'exterior. I serà d'aquesta manera fins que el consistori decideixi què fa amb les llicències d'aquests nou establiments afectats, si finalment els les renova, o si els deixa sense gran part del negoci per un temps desconegut.