La Plataforma d'Afectats per la Superilla del Poblenou ha presentat aquest dilluns al matí un requeriment formal a l'Ajuntament de Barcelona demanant l'aturada del projecte, pas previ i necessari abans d'una demanda judicial per la via contenciosa-administrativa. L'associació reclama així el desmantellament de la superilla perquè entenen que no està sustentada per cap projecte ni reforma del planejament vigent i incompleix diverses normatives, entre les quals, la Llei d'urbanisme de Catalunya. El consistori barceloní té ara sis mesos per respondre a la reclamació i, en cas que no ho faci, l'entitat ja ha anunciat que presentarà la demanda formal.

Segons la plataforma, la implantació d'aquesta iniciativa ha canviat "de facto" les condicions que es van establir "sense que s'hagi produït cap acte administratiu de modificació dels instruments de planejament prèviament vigents" i considera que ha creat "inseguretat jurídica i és contrària a la legislació vigent, tant en matèria urbanística com de mobilitat". 

Aquests són els arguments que utilitza la plataforma per demanar formalment a l'Ajuntament que aturi aquesta infraestructura i s'assegui a parlar per consensuar una solució. Si en sis mesos no obtenen resposta, el següent pas serà la via judicial per intentar que un jutge anul·li el projecte. La plataforma ja es va posar en contacte amb el consistori al gener adjuntant més de 4.000 signatures en contra de la superilla, però assegura que no va obtenir cap resposta. En aquest sentit, l'associació ha assegurat que hi ha molts negocis que estan tancant, i això passa en un barri "que ja té prou dificultats des del punt de vista comercial i de mobilitat".

La superilla

L'Ajuntament de Barcelona va aixecar la superilla del Poblenou el setembre de 2016, aixecant la polèmica entre veïns. El mes de gener, després de veure que les queixes no suposaven cap canvi, van convocar tota una sèrie de talls en el trànsit de la zona afectada. A més, van enviar una carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la qual demanaven modificacions clau en relació a la superilla situada entre els carrers de Badajoz, Pallars, la Llacuna i Tànger.

El passat 14, 21 i 28 de maig va tenir lloc la consulta veïnal al Poblenou organitzada per la Plataforma d’Afectats per la Superilla. Tots els veïns de la zona immediata i del barri van poder votar en una votació que va ser clar: el 87% dels veïns no volen la superilla.