L'Ajuntament de Barcelona restringirà el trànsit de segways i altres tipus de vehicles de mobilitat personal amb una finalitat turística al centre de la capital catalana. Així ho ha anunciat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, en una roda de premsa aquest matí.

La mesura, que preveu combatre la sobreocupació turística de la zona, s'aplicarà a les empreses que lloguen aquest tipus de vehicles però no als veïns que utilitzin aquest model de transport. La decisió arriba dies després dels episodis vandàlics protagonitzats per Arran, organització vinculada a la CUP.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin / Sergi Alcàzar

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, anuncia el nou decret que restringeix els vehicles turístics pel districte / Sergi Alcàzar

El nou intent de l'Ajuntament per rebaixar l'impacte del turisme s'implementarà a partir d'un decret que entrarà en vigor d'aquí a 15 dies, que és el temps que tindran els comerços per a adaptar-se.

El govern municipal informarà de la mesura els negocis de lloguer de segways i altres ginys elèctrics perquè puguin fer les modificacions necessàries abans que la mesura entri en vigor. Arribat aquest moment, a finals d'agost, l'Ajuntament començarà a multar els usuaris que portin un vehicle llogat. 

Restricció turística

"No es restringeixen els vehicles, sinó l'ús que se'n fa", ha explicat Pin, que ha insistit en la idea que la mesura únicament afecta els vehicles amb un ús comercial. D'aquesta manera, el govern de Colau acaba de consumar l'ofensiva contra els patinets elèctrics en una zona de la ciutat on la demanda turística és elevada.

I com es podrà saber si el vehicle té un ús particular o turístic per a evitar confusions? Segons apunta, n'hi haurà prou amb la distinció que duen els patinets elèctrics de lloguer des del mes de juny passat, quan es va aprovar l'ordenança que els limita arreu de la capital catalana.

Zones de prohibició

Tot el districte de Ciutat Vella quedarà afectat per la mesura amb l'excepció de dues rutes delimitades: d'una banda, es podrà circular des de Portal de la Pau per passeig de Colom, passeig d'Isabel II, Marqués de l'Argentera i passeig de Cimcumval·lació; d'altra banda, els vehicles llogats també se seguiran veient pel passeig de Picasso, de Lluís Companys, passeig de Pujades fins a l'avinguda Meridiana.

La resta de zones estaran afectades per la mesura durant sis mesos, el temps en què el decret tindrà vigència. D'aquesta manera, els turistes que hagin llogat un vehicle hauran d'anar a peu acompanyant el vehicle si volen passar pels carrers prohibits. El mes de gener, un cop acabi la vigència del decret, segons ha comentat Pin, "se n'avaluaran els resultats" per analitzar actuacions a la resta de la ciutat. 

Vehicles afectats

Els vehicles de mobilitat personal afectats seran els patinets elèctrics, cicles, rodes elèctriques i segways que el govern de Colau ja va restringir amb l'ordenança del juny. Aquests ginys elèctrics s'han popularitzat en els darrers temps, especialment en el sector turístic, la qual cosa ha provocat, segons l'Ajuntament, una "sobreocupació" de l'espai públic de Barcelona.

D'aquesta manera, l'Ajuntament vol revertir l'impacte del turisme amb una mesura més, que s'afegeix a altres com la restricció del lloguer turístic i de la construcció de nous hotels.