Tots els grups de l'oposició de Barcelona han posposat el seu vot als Pressupostos impulsats pel Govern de Ada Colau fins al ple de la propera setmana, excepte el PP, que ja ha expressat el seu vot contrari als Comptes aquest divendres en la Comissió municipal d'Economia extraordinària per abordar-les.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que, amb els Pressupostos, pretenen treballar per la cohesió social i la reactivació econòmica sostenible, i ha dit: "També són un missatge cap a la societat, que pot ser de confiança a la ciutat i en nosaltres mateixos" si s'aproven; en el tràmit inicial es van abstenir grup Demòcrata, ERC i PSC.

Ha garantit que Barcelona tindrà un Pressupost -pot aprovar-lo mitjançant una qüestió de confiança-, però que els grups tenen l'oportunitat de fer-ho amb el màxim consens possible i llançant un missatge d'estabilitat i confiança, després d'un any políticament complicat i en un "moment de polarització que no beneficia la societat ni Barcelona".

Eleccions del 21-D

"Abans de les eleccions del 21-D no semblava gens fàcil poder arribar a aquest acord perquè hi havia la incertesa de les eleccions. Després del 21-D, considerem que s'ha obert un nou escenari interessant" que obren l'esperança d'assolir un acord per als Pressupostos, ha assegurat Pisarello, que ha dit que les negociacions no comporten renunciar a res.

La regidora del grup Demòcrata Sònia Recasens ha assegurat que s'han rebutjat moltes propostes del seu grup en l'àmbit de progrés econòmic i social: "És un pressupost sense ambició, trista, de frenada de l'economia", i ha dit que, malgrat que les negociacions han estat llargues i complexes, no poden donar llum verda als comptes des del seu grup municipal, que no descarta abstenir-se, però sí votar a favor, com ERC.

Alfred Bosch (ERC) ha assegurat estar disgustat amb l'actitud del Govern municipal: "Presentem 63 al·legacions i s'han rebutjat 36", i ha retret a Pisarello que les negociacions han arribat molt tard i han depès del calendari electoral, per la qual cosa ha assegurat que es volen aprovar els comptes a través d'una moció de confiança.

La socialista Montserrat Ballarín ha criticat que els Pressupostos demostren una "colauvergència", la primera víctima de la qual ha estat el tramvia, després d'una negociació amb el grup Demòcrata amb què Colau ha renunciat als seus principis i promeses claus, ha dit, per la qual cosa ha advertit BComú que se n'ha desdibuixat tant que s'està esborrant, ja que va arribar prometent un canvi radical i ha acabat canviant cromos amb l'antiga CDC, segons ella.

"Pagament de favors històricos"

La líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha dit que els comptes estan sotmesos a un pagament de favors polítics de la "Convergència en Comú", com ha demostrat Pisarello en assenyalar que el 21-D va canviar l'escenari, segons ella, que ha advertit que els interessos de Barcelona no han de sotmetre's a interessos partidistes i ha recordat que grup Demòcrata i ERC plantegen abstenir-se després que CatECP ho fes també en la votació de la Presidència del Parlament.

El popular Javier Mulleras ha assegurat que l'alcaldessa utilitza Barcelona com a "moneda de canvi" amb els independentistes, i ha afirmat que els pressupostos són antisocials i continuistes i que mantenen les taxes i impostos a les classes mitjanes, redueixen els ajuts a la rehabilitació d'habitatges i castiguen el comerç dels barris.

Eulàlia Reguant (CUP) ha criticat que es tracta d'un "Pressupost continuista amb algunes alarmes" que s'han afegit durant les negociacions -com el pla de xoc contra el 'top manta' acordat amb el grup Demòcrata-, i que no reverteix anys de polítiques neoliberals i patriarcals, ha dit Reguant, després de la qual cosa el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy (Demòcrates) també ha expressat la seva reserva de vot.