L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon (PSC), ha participat (foto) aquest dissabte en el “referèndum” en què veïns i veïnes han decidit el futur del passeig de la Salzareda. Als votants se’ls oferien dues opcions en “un procés vinculant”, segons expliquen al telèfon d'informació que el consistori colomenc ha obert als veïns.

L’Ajuntament no ha estalviat recursos per a que els colomencs puguin escollir amb coneixement de causa en aquest “referèndum” (tècnicament és un procés participatiu, com el del 9N del 2014). Tots han pogut conèixer les dues alternatives amb un innovador sistema de tecnologia virtual, amb ulleres 3D i dues pantalles de plasma.

A la web municipal també es van penjar dos vídeos en 360º (un per proposta), el decret de convocatòria i diversos elements de la campanya institucional (cartells, etc.) per estimular el vot, així com el número del telèfon d’informació i una adreça electrònica per a consultes.

La consulta, però, ha estat precedida de força polèmica. Entre altres motius perquè la Plataforma Passeig Salzareda, que aplega els veïns del carrer afectat, volia que només votessin els residents del carrer o, com a molt, del districte. Parlon i el seu govern, en canvi, van decidir que votés tota la ciutat. L’Ajuntament ha cedit els locals de l’Escola Santa Coloma per a posar les urnes.

Abans d’arribar a les dues alternatives, els tècnics de l’ajuntament van celebrar dues reunions amb els veïns i van desenvolupar un treball de camp per a conèixer l’opinió de la gent. Amb aquesta informació es van confegir les dues alternatives, que l’alcaldessa va presentar en una tercera reunió amb els veïns, el passat juliol, a la que van assistir-hi 300 persones, segons fonts municipals.

Aquest passeig és una de les vies més importants de Santa Coloma. Transcorre paral·lela al riu Besòs, entre el passeig de Llorenç Serra i el carrer de Jacint Verdaguer. L’opció u proposa ampliar la vorera del riu 15 metres per a obrir-hi un passeig i reduir de 20 a 8 metres la vorera dels edificis. La dos manté l'estructura actual: deixa la circulació de vehicles com ara i no estreny la vorera de les vivendes.

L’alcaldessa ja va revelar a El Periódico que “probablement optaria per l'opció dos”.