L’empresa publicitària de Risto Mejide, After Share, s’encarregarà d’una campanya de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) per fomentar la lectura. Es tracta de demanar a bibliotecaris i llibreters de Barcelona que triïn dos llibres per enviar-los al president dels EUA, Donald Trump, amb l’argument que ningú no "necessita obrir la seva ment" tant com ell. Tot plegat quedarà enregistrat en un documentari. L’eslògan és “Barcelona Ciutat Llibre”, un joc de paraules amb “Lliure”.  

L’Icub depèn del tinent d’alcalde socialista Jaume Collboni, a qui Mejide va fer la campanya electoral (la del “#nofotem”) a les municipals del 2015. Aquelles eleccions, el PSC va passar d’onze regidors a quatre i de segona a cinquena força política del consistori. Collboni i Mejide no han amagat mai la seva bona relació. Aquesta selfie d’ambdós (on hi ha també el llavors president del Barça, Sandro Rosell, i el seu cap de gabinet, Gerard Guiu) el va piular el mateix Risto:

La campanya de lectura tenia un pressupost de licitació de 133.100,00 € (IVA inclòs). After Share se l’ha endut amb una oferta de 108.000,02 €, la segona més barata.

L’empresa de Risto Mejide va guanyar de molt a les altres sis competidores en l’anomenada “proposta tècnica” que, a diferència de l’econòmica, és valorada per un comitè d’experts de forma més subjectiva. La “proposta econòmica” donava fins a vuit punts, la tècnica fins a dotze. After Share va obtenir 19,29 punts de 20 possibles. El següent competidor en va fer 14,98.

Una mostra de la idea de l'agència de Mejide

Aquesta campanya de promoció de la lectura ha aixecat unes quantes crítiques, tant perquè el document en què es presenta conté nombroses faltes d’ortografia com pels dubtes que suscita respecte al seu objectiu: que els barcelonins llegeixin més.

El regidor de Cultura del PDeCAT, Jaume Ciurana, n'ha demanat la retirada "i que se'n programi una altra consensuada amb el sector del llibre". La campanya és “frívola i infantiloide", ha afegit.

El Gremi de Llibreters de la ciutat, un dels convocants de la campanya, també rep. Editorials independents han posat en solfa la campanya per polititzada.