La Guàrdia Urbana de Barcelona duu a terme inspeccions en un centenar de locals de lleure nocturn per garantir que compleixen la normativa de cara a la celebració de Cap d'Any aquest dissabte, amb 87 inspeccions de l'1 al 15 de desembre en les quals han detectat 172 infraccions, la gravetat de les quals no ha implicat cap ordre de cessament o precintament.

L'intendent de la Guàrdia Urbana en l'Eixample, Pedro Velázquez, ha explicat en declaracions als mitjans després d'inspeccionar un local que duen a terme aquesta campanya amb els serveis tècnics davant de les "celebracions de lleure nocturn d'aquestes dates, i especialment de Cap d'Any", per garantir que es desenvolupen amb seguretat i minimitzant el seu impacte en la convivència.

La campanya continuarà fins a Cap d'Any, després que es realitzessin fins al dia 15 la majoria de les inspeccions, després de les quals han tornat als locals de pública concurrència per comprovar que havia corregit les infraccions detectades.

Incompliment de llicències

Velázquez ha explicat que la major part d'aquestes infraccions estan relacionades amb l'incompliment de la llicència per extralimitacions; amb el mal funcionament dels elements contra incendis, i amb el bloqueig de les sortides d'emergència. A més, ha ressaltat que un terç d'elles han estat per incomplir les mesures d'autoprotecció del local.

Ha assenyalat que s'han centrat a assegurar el compliment de la llicència, les mesures de seguretat--amb element contra incendis i les vies d'evacuació-, la protecció del menor, la publicitat no autoritzada per al "consum indiscriminat" d'alcohol i la convivència, especialment amb el soroll, en locals que poden ser sancionats fins i tot amb 150.000 euros per les infraccions més greus.

Monitoratge de les xarxes

A més, també han monitorat les xarxes socials per detectar festes no autoritzades per a Final d'Any, que augmenten el risc dels assistents perquè solen celebrar-se en llocs sense les "mínimes condicions de seguretat".

Velázquez ha celebrat que no han detectat cap d'aquestes festes de moment --assegura que no es convoquen a Barcelona des de fa temps--, però que no han "d'abaixar la guàrdia" perquè, amb la immediatesa de les xarxes socials, si se'n convoca alguna pot acudir una gran quantitat d'assistents encara que sigui amb poc marge de temps.

El regent de les sessions del local inspeccionat, Francisco Marín, ha destacat que aquesta ha estat "una inspecció més" en la qual han controlat especialment les mesures de seguretat -sense detectar infraccions greus al local, que haurà de retirar una cortina. Ha explicat que esperen unes 400 persones per a Final d'Any, amb una despesa mitjana d'entre 12 i 13 euros per persona, lluny de la que s'ha referit com l'època daurada.