El Grup Municipal Demòcrata ha advertit que el Govern Municipal de Barcelona porta a terme una maniobra de “xantatge” consistent a pressionar els pares i mares d’una escola pública de Gràcia oferint-los inversió per remodelar els patis al preu d’afiliar-se a Barcelona en Comú.

Segons ha indicat el portaveu demòcrata a l’Ajuntament, Joaquim Forn, Barcelona en Comú “fa xantatge” a través del projecte Filadora, destinat a finançar projectes d’entitats i d’iniciativa ciutadana a partir de part dels sous dels seus càrrecs públics que han cobrat de l’Ajuntament els anys 2015 i 2016.

Segons la mecànica d’aquest projecte, es preseleccionen projectes i cal accedir al web de Barcelona en Comú per votar, perquè finalment es duran a terme els projectes amb més vots. Ara bé, el que denuncia el PDeCAT és que per poder participar en aquesta votació “cal ser membre registrat de Barcelona en Comú”.

En concret, el grup demòcrata assenyala en un comunicat que un dels projectes preseleccionats és la remodelació dels patis de l’escola pública Pau Casals, del districte de Gràcia, i per votar cal accedir a un web de BComú. “Amb només un parell de ‘clicks’ queda clar que per poder votar a favor del projecte cal registrar-se com a membre de Barcelona en Comú”. 

“Si et fas del partit pots millorar la teva escola”

A parer de Joaquim Forn, “estem davant d’un clar xantatge del partit que governa Barcelona cap a uns pares i mares d’un centre públic, a qui els promet diners per a una remodelació de la seva escola que en realitat és competència i responsabilitat del propi Ajuntament fer-la”. “El missatge és clar i molt perillós: si et fas del partit, si t’inscrius a Barcelona en Comú, pots aconseguir la millora a la teva escola”, ha dit Forn, que ha afegit que “aquesta confusió entre Govern i partit ja només es dóna en règims totalitaris i antidemocràtics, com Corea del Nord, Cuba o Iran”.

 “Fixeu-vos en la perversió del sistema que implica aquest invent de Colau i Barcelona en Comú de la ‘Filadora’: els ciutadans amb els seus impostos paguen el sou del seus regidors de Govern i càrrecs de confiança a l’Ajuntament; i aquests dediquen una part dels diners a finançar projectes que correspondria pagar al mateix Ajuntament; els diners surten del mateix lloc, però pel mig hi ha el partit, que fa d’intermediari i aconseguidor, i t’obliga a registrar-te al grup. És esfereïdor!”.

Cal recordar que la competència en el manteniment i remodelació de les escoles a Barcelona és de l’Ajuntament, a través del Consorci Municipal d’Educació. Durant el mandat de l'alcalde Xavier Trias, l’Ajuntament va invertir 193,3 milions d'euros en manteniment, reforma i construcció de centres educatius públics a la capital catalana. El pressupost municipal per aquest 2017 recull la transferència de 69.600.900,94 milions de l’Ajuntament al Consorci. “Si els patis de l’escola Pau Casals necessiten remodelació i reformes, com així ho creu Barcelona en Comú, el que s’espera de polítics responsables i que exerceixen les seves competències amb lleialtat és que l’incloguin en les partides de remodelacions d’enguany del Consorci, i no pas utilitzin processos que es fonamenten en el clientelisme i l’extorsió”, ha dit Joaquim Forn.