Els principals gremis implicats en la festa de Sant Jordi, els llibreters i els floristes, s'han mostrat optimistes encara que la celebració d'enguany sigui dissabte. En una roda de premsa organitzada pel Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, tots els actors implicats han volgut destacar la importància d'aquesta festivitat pel que fa a la repercussió cultural però també l'econòmica i estratègica. Com a principal diferència envers el 2015, el Gremi de Floristes avançarà la venda de roses a divendres per així no perdre el mercat de les empreses i els barcelonins que marxen de cap de setmana.

Més de 6 milions de roses

El president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, ha assegurat que aquest any es vendran més de 6 milions de roses. Segons les estimacions per aquest 2016, només les floristeries en vendran 3,5 milions. Per evitar que el nombre de vendes caigui pel fet de ser un dissabte, el dia 22 les floristeries tindran preparades "totes les roses que necessitin les empreses".

Un 90% de les roses que es vendran seran vermelles, principalment de les varietats Freedom i Red Naomi. El 10% restant seran de colors rosa, groc o blanc, segons ha apuntat Guillén. 

Més enllà de les xifres, el gremi de floristes s'ha mostrat preocupat pel volum de parades sol·licitades, unes 1.500 de les quals serien il·legals. A més, Guillén ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona i a la Guàrdia Urbana que revisin l'ordenació sobre les parades per evitar que estiguin concentrades en un mateix punt de la capital catalana.

1,5 milions de llibres

Per la seva banda, Pere Fàbregas, representant del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha estimat la venda de llibres d'enguany en 1,5 milions de llibres, valorats en més 20 milions d'euros. "Ens estem recuperant d'una caiguda del 30% en els darrers anys", ha indicat, dada que ha contrastat amb la previsió d'aquest any en què es preveu un creixement d'entre el 3 i 5% respecte al Sant Jordi del 2015. "Afrontem Sant Jordi amb molt optimisme perquè sortim de la fosca", ha explicat Fàbregas.

Barcelona atorga 4.642 llicències

L'Ajuntament de Barcelona ha atorgat un total de 4.642 llicències de parades de roses i 860 de llibres. El regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha assegurat que aquestes xifres han crescut lleugerament amb independència que la festa caigui en dissabte. Per la seva part, la Guàrdia Urbana ha preparat un dispositiu especial similar a l'any anterior per facilitar els accessos al centre barceloní tot i que no ha indicat quants agents mobilitzarà. L'intendent de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner, ha subratllat la seva predisposició a supervisar i controlar la presència de parades il·legals.