Els acampats a la plaça de Catalunya ja no passaran la nit en aquest punt de la ciutat. Cap a dos quarts de vuit del matí, un grup d'agents de la Guàrdia Urbana acompanyats de la brigada de neteja han acordonat la zona i han fet efectiva l'amença de l'Ajuntament de Barcelona que fa dies que els alerta d'un possible desallotjament.

A la Plaça de Catalunya hi ha dos col·lectius acampats, Acampada per la República, que defensa la independència i la llibertat dels presos polítics i Acampada x drets, un grup de sense sostre que reclama un habitatge digne. Dues realitats diferents, que s'han pres el desallotjament de dues maneres també, ben diferents. Mentre els independentistes han acceptat de bon grat la retirada de les tendes de campanya, els sense sostre han mostrat el seu rebuig a una decisió que consideren il·legal.

Una de les portaveus d'aquest grup, Sara Bolívar ha criticat que l'Ajuntament els fa fora perquè "dónen mala imatge al turisme" i ha denunciat que no se'ls està oferint una alternativa. Es pregunta "on anem ara?" i no descarta muntar un nou punt d'acampada en un altre indret de la ciutat.

desallotjament plaça catalunya g.r

L'Ajuntament per la seva banda, ha assegurat que se'ls ha ofert "una primera acollida, en un alberg o places residencials" i que una desena d'ells les han acceptat. "Cada dia, els serveis socials visiten aquest grup de sense sostre i els pregunten què necessiten i si volen ser acollits", afirmen fonts municipals. 

Tot i que bona part dels sense sostre han acceptat marxar de Plaça Catalunya, un grup d'ells s'ha resistit a fer-ho i ha deixat muntat un petit campament amb tres tendes fins que la Guàrdia Urbana se les ha endut.

desallotjament plaça catalunya g.r

 

Segons el consistori, els acampats saben des de fa dues setmanes que se'ls acabarà desallotjant i que la proximitat a la Diada de Sant Jordi ho ha accelarat. "No és perquè sigui Sant Jordi, és per què les acampades en aquest punt no són un compatibles amb la gran concentració de gent que hi haurà", asseguren. 

L'Ajuntament els ha obligat a marxar però els permet mantenir un punt d'informació per seguir donant veu a les seves reivindicacions.

Des de l'Acampada per la República, una dels seus membres Mar Claver, ha confirmat que mantindran "una paradeta" per fer-se visibles.

Persones vulnerables i turisme de motxilla

Entre els acampats a la Plaça Catalunya hi ha tot tipus de perfils, "persones vulnerables, d'altres en risc d'exclusió i turistes de motxilla", segons ha explicat el gerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials Jordi Sànchez. L'Ajuntament ha ofert ajuda a tots ells, 10 ja estan en centres d'acollida, dos en pensions, quatre han rebutjat l'atenció i la resta estan essent valorats. 

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello ha demanat la col·laboració de totes les administracions per fer front a l'augment del nombre de sense llar que, com ja va explicar El Nacional, s'ha duplicat des que Ada Colau és alcaldessa de la ciutat. Pisarello ha denunciat que la meitat dels que van demanar ajuda municipal en l'últim mig any provenen de fora de Barcelona.  

Una situació insostenible

Fins la Plaça de Catalunya s'hi ha desplaçat la Síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que ha donat suport al desallotjament sempre i quan s'ofreixi una alternativa. Segons ha dit la situació s'havia tornat "insostenible" i hi havia problemes de "salubritat" i de convivència". Ha demanat a l'Ajuntament que els reallotgi però ha posat en dubte que hi hagi espai per a tots: "potser per aquests si, però per tots els que hi ha a Barcelona, no sé si hi ha espai suficient. Vilà ha fet una crida a la resta d'administracions per involucrar-se en la qüestió.