L'Ajuntament de Barcelona celebrarà una sessió extraordinària de la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat per abordar la qüestió dels sous dels càrrecs directius de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), segons han informat a l'ACN fonts municipals. Així ho havien reclamat ERC, la CUP i Cs aquest dilluns, i el PSC també ha anunciat que hi donaria suport. La qüestió també es debatrà en comissió a l'Àrea Metropolitana, tot i que des del PPC s'havia demanat la celebració d'un ple extraordinari. 

Aquesta petició arribava desprès de les últimes informacions, que apuntaven que directius de TMB van cobrar sous de 200.000 euros en plena crisi. Unes dades que contrasten amb les que havia donat l'empresa l'agost passat, quan va informar que els directors de la xarxa de Metro i del Bus de Barcelona eren els que tenien el salari més alt, amb 135.545 euros bruts a l'any. Les noves dades revelen l’existència d’almenys tres càrrecs que sobrepassen el llindar dels 200.000 euros bruts anuals comptant retribucions més complements. Els tres beneficiaris serien l’exalcalde de Gavà i exdiputat pel PSC Dídac Pestaña, el director de Fira de Barcelona i exgerent municipal Constantí Serrallonga, i l’exgerent de la UAB Albert Busquets.

L'oposició demana una investigació

Bosch havia anunciat la petició d'una comissió després de les darreres informacions aparegudes als mitjans sobre els sous opacs i maquillats de TMB. "Durant massa anys hi ha hagut una opacitat absoluta a TMB, i ja és hora d'investigar, auditar i arribar fins al final", ha explicat Bosch. Després d'aquesta petició, fonts municipals han assegurat que se celebrarà una sessió extraordinària de la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat per abordar la qüestió. La qüestió també es debatrà en comissió a l'Àrea Metropolitana, tot i que des del PPC s'havia demanat la celebració d'un ple extraordinari.

Bosch ha recordat que "TMB és una empresa pública amb 8.000 treballadors, 600 dels quals estan fora de conveni amb un sou que suma un total de 35'5M€ anuals", i que la llei de transparència obliga a conèixer el nom i cognom, els sous i complements de cadascuna d'aquestes persones.

"El que demanem per TMB és el mateix que s’està fent amb Barcelona Regional, on hi ha una comissió informativa a l’Ajuntament a partir d’una auditoria externa que va encarregar el mateix consistori", ha assegurat Bosch. Per això, els republicans proposen una auditoria externa sobre la gestió que s'ha fet els darrers anys a l'empresa, i forçaran la convocatòria d'una comissió extraordinària a l'Ajuntament sobre la qüestió que, de moment, ja té el suport de la CUP-Capgirem Barcelona.

En aquest sentit, el regidor de la CUP Josep Garganté ha criticat l'actual equip de govern d'Ada Colau per no haver fet res per fer més transparent la gestió de TMB, i ha recordat que la setmana passada van presentar una proposició per reprovar la manca de transparència de TMB, que no va ser aprovada per cap dels altres grups de l'oposició.

Per la seva banda, la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Carmen Andrés, s'ha mostrat favorable a celebrar una comissió extraordinària d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat per abordar els sous dels càrrecs directius de TMB. En un comunicat, Andrés ha defensat que hi hagi "llum i taquígrafs" sobre les retribucions que es paguen amb diners públics. "La llei de transparència està per complir-la en tots els àmbits de l'administració pública", ha conclòs la socialista.

També la líder de Cs a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha criticat a Colau que governi “sense transparència” i “amb la mateixa opacitat que els governs anteriors” al temps que ha lamentat que el seu partit, tot i haver sol·licitat informació sobre els sous dels directius de TMB, s'ha assabentat “per la premsa de les xifres”.

Al seu torn, el portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Joaquim Forn, ha assenyalat que el govern de Xavier Trias “mai va fitxar cap càrrec polític per a TMB”, un fet diferencial als governs socialistes anteriors i a l’actual de BComú, a més de valorar positivament que es coneguin el sous dels directius.