S’acosten les eleccions municipals i creix la remor de fons en el moviment associatiu de l’àrea metropolitana. Aquest divendres ha nascut Urbamòbil, una nova plataforma ciutadana que ha deixat al llindar dels partits polítics un seguit de deu reivindicacions entre les que figuren “l’abandonament del pla les 503 Superilles a Barcelona”, la “potenciació bus elèctric i metro” i “el replantejament de la instal·lació dels carrils bici”.

El contingut i el to del manifest d’Urbamòbil deixen clar que és una plataforma d’oposició a l’Ajuntament d’Ada Colau.

“Rere el parapet d’un discurs ideològic de falsa sostenibilitat mediambiental”, diu, “[l'Ajuntament de Barcelona] du a terme, precipitadament, sense consens, i sense preveure les conseqüències futures, polítiques que afecten molt l’economia, la mobilitat i la qualitat de vida”.

Carril-bici qüestionat

Segons el manifest, les conseqüències de tot plegat són “l’augment de la desigualtat en l’exposició a la contaminació, traspassant-la d’uns carrers a uns altres; augment dels embussos; desaparició d’aparcament en superfície; augment del preu de l’aparcament; augment de la gentrificació; discriminació entre veïns, i perjudicis econòmics”.

Es citen com a exemples d’aquestes actuacions “la Superilla del Poblenou; la desordenada proliferació de carrils bici; el tramvia  per la Diagonal, la normativa sobre restriccions circulatòries vinculada a la contaminació”, entre d’altres.

La primera actuació de la plataforma ha estat proposar als partits polítics que incorporin set reivindicacions als seus programes.

URBAMÒBIL LOGO

Aquestes demandes són una barreja de propostes genèriques i específiques: “reversió de la superilla del Poblenou; aturada dels projectes de noves superilles; abandonament del pla de les 503 superilles a Barcelona; potenciació bus elèctric i metro; replantejament de la instal·lació carrils bici amb criteris de convivència pràctica amb altres vehicles i vianants; evitar polítiques de concentració forçada de la circulació en determinats carrers; potenciació del transport públic metropolità; replantejament de la normativa relacionada amb les etiquetes de classificació dels vehicles segons nivell de contaminació; reconnexió dels barris Sant Andreu/Sagrera amb Sant Martí/La Verneda, ara separats per les obres de l’estació de tren i inversió dels cabals públics amb criteris d’eficiència i rigor pressupostari”.

Urbamòbil aplega, per ara, set entitats dels barris on s’han implantat o s’implantaran superilles com la del Poblenou. La Plataforma d’Afectats per la Superilla del PobleNou n'és, justament, la principal entitat impulsora. També hi són les plataformes d’afectats per les superilles de l’Eixample Esquerre; Gràcia/Grassot i Horta; l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud; la Plataforma d’Afectats per Restriccions Circulatòries i el Movimiento Diagonal Mar.