L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat la fracassada multiconsulta que s’havia de celebrar aquest mes de maig com una iniciativa de democràcia directa impulsada per la ciutadania, des de la base social i veïnal. Això no obstant, una part de les entitats impulsores del procés ha rebut fortes subvencions de l’Ajuntament. Totes elles són molt properes a BComú, la qual cosa qüestiona, a més, el caràcter transversal de la iniciativa.

La multiconsulta havia d’incloure en principi tres preguntes formulades per plataformes ciutadanes. Una, sobre la municipalització de l’aigua; una altra sobre el canvi de nom de la plaça dedicada a l’esclavista Antoni López per la del jove guineà mort al CIE de la Zona Franca Idrissa Diallo. Totes dues van arribar al ple de dimarts i van ser rebutjades pels grups de l’oposició municipal. Una tercera, contra la gentrificació de Sant Antoni, va decaure en no superar les 15.000 signatures vàlides requerides.

Davant el rebuig dels grups, Colau va animar les plataformes promotores a recórrer per revertir la votació del plenari municipal. La iniciativa per la remunicipalització de l’aigua, impulsada per la plataforma Aigua és Vida, està vinculada amb Enginyeria Sense Fronteres i amb l’Observatori DESC, que, a la vegada, va ser el think tank d’on va emergir la PAH, la plataforma antidesnonaments que va propulsar Colau a l’alcaldia.  

Multiconsulta Colau Català subvencions - EN

Enginyeria Sense Fronteres ha rebut 918.532 euros en subvencions, amb un increment en el període 2015-2017 d’un 59,53%, segons dades extretes del portal de transparencia de l’ajuntament. Aquesta entitat va ser la matriu d’Aigua És Vida i de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). I totes elles  van ser impulsades per un dels homes forts de l’equip de l’alcaldessa: Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia.

Pel que fa al DESC, ha vist incrementar-se els ajuts municipals en un 78,01%, havent ingressat un total de 551.793 euros. Al seu torn, la històrica Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), que també dona suport a la remunicipalització de l’aigua, ha rebut 657.892 euros en subvencions, amb un increment del 6,63%.

També la pregunta sobre el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d'Idrissa Diallo té entre els seus promotors una entitat propera a l’alcaldessa i BComú. En aquest cas, es tracta de la productora audiovisual Metromuster, encapçalada per Xapo Ortega. El 2017 va rebre 16.450 euros en subvencions.

Ortega va codirigir el documental Ciutat Morta, sobre el cas 4-F, i ha coproduït amb el citat Observatori DESC, Termitas i Tarajal. Precisament, el 2018 ha coproduït juntament amb Tanquem els CIEs, entre altres, Idrissa, crònica d'una mort qualsevol. Metromuster i Tanquem els CIE han promogut la pregunta  sobre el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d'Idrissa Diallo.