Aquest dissabte al migdia un equip d’operaris ha fet proves per retirar l'estàtua del negrer Antonio López de Barcelona amb una grua per preparar la retirada oficial que tindrà lloc demà.

L'assaig ha estat confós en un primer moment amb la retirada efectiva, que donarà compliment al compromís del districte de Ciutat Vella de treure la figura de l’espai públic en considerar que es tracta d’un personatge protagonista del comerç negrer amb Cuba.

La retirada de l’estàtua tindrà lloc diumenge, tot i que al maig de l’any passat l’ajuntament va adquirir el compromís de fer la retirada abans de finalitzar el 2017

En efecte, aquest diumenge hi ha convocada una festa ciutadana que comptarà amb l’assistència del primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, per “retirar l’estàtua dedicada a l’home de negocis i negrer Antonio López, el primer marquès de Comillas, inaugurada l’any 1884”.

La festa comptarà amb la direcció artística de Comediants, i comportarà el tancament al trànsit de la Via Laietana entre les 11:15 hores i les 13.30 hores.

Vestigi colonial

L’estàtua d’Antonio López ha estat objecte de debat en els darrers mesos, des del moment en què l’ajuntament va debatre què fer amb el vestigi colonial de Barcelona, en especial el monument a Colom, que finalment no experimentarà cap canvi.

Crítiques des de Comillas

L’anunci de la retirada ha provocat la reacció de l'alcaldessa de Comillas (Cantàbria), Teresa Noceda (Partido Regionalista de Cantabria) que ha qualificat de "despropòsit" la intenció de retirar l’estàtua d’Antonio López, que va ser Marquès de Comillas.

En una carta adreçada a Ada Colau, Noceda reconeix la "llegenda negra" del marquès relacionada amb el tràfic de persones, tot i que puntualitza que "no va cometre cap il·legalitat" perquè a final del segle XIX era una activitat permesa, però el defensa com un personatge "clau" en la història de Barcelona i d'Espanya i destaca el seu suport al "floriment de les arts i la indústria".

En la seva comunicació, Noceda recorda que aquesta estàtua va ser erigida amb motiu de l'Exposició Universal de 1888 com a homenatge de l'Ajuntament de Barcelona al marquès pel seu suport i promoció d'aquella cita, que, segons destaca, "va situar la seva ciutat al mapa de la modernitat europea". A més, ressalta el suport del marquès de Comillas al "floriment de les arts i la indústria de Barcelona i Catalunya, a través de les seves empreses industrials comercials i financeres amb presència internacional".