L’Ajuntament de Barcelona concedirà enguany la medalla d’honor al mèrit a 22 persones, entre les quals el coronel de la Guàrdia Civil José Aledo Andreu, cap de la plana major de la VII Zona, és a dir, el número dos de l’institut armat a Catalunya. La llista de guardonats la va proposar el sotscap de la Guàrdia Urbana, José Manuel Díaz. L'alcaldessa Ada Colau la va aprovar el passat 14 de setembre.

Els motius per condecorar Aledo són “la seva implicació amb la Guàrdia Urbana i amb la ciutat de Barcelona, especialment en la coordinació de tots aquells serveis en què cal la col·laboració de la Guàrdia Civil”. Aquesta medalla s’atorga a títol merament honorífic, és a dir, sense compensacions econòmiques, segons la resolució signada per Colau.

A la llista de guardonats, tots aliens al cos de la Guàrdia Urbana, també hi figuren dos inspectors de la Policia Nacional i un intendent i dos inspectors dels Mossos d’Esquadra, a més d’altres persones, com el director de seguretat del FC Barcelona, el president dels Tres Tombs, càrrecs municipals, i cinc entitats, com Radioclub Quixots o l’Associació de Venedors dels Encants del Mercat de Sant Antoni, entre d’altres.

Aquesta medalla reconeix a qui "sense ser membre dels cossos de ni Guàrdia Urbana ni dels Bombers, s'hagin distingit de manera notable per la seva actuació envers la Guàrdia Urbana i el progrés i millora dels serveis encomanats".

Proposta antiga

La proposta està datada el passat 24 de juliol, dos dies abans que la Guàrdia Civil comencés a interrogar pel seu compte, sense ordre judicial, diversos alts càrrecs del Govern, als que va comunicar que serien imputats per sedició. El jutge, però, no en va ordenar ni la declaració ni la imputació, segons va puntualitzar llavors el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La Guàrdia Civil també porta el pes de les investigacions i escorcolls per a desbaratar tant la campanya institucional per promoure el vot en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre com la campanya pel ‘sí’. Els seus agents han intervingut en diverses impremtes, van entrar al setmanari El Vallenc, i han estat també els encarregats de notificar als mitjans de comunicació de l’ordre judicial que els prohibeix publicar publicitat sobre el referèndum.

La llista original proposada pel sotscap Díaz no s’ha modificat des de la data de la proposta i pot estranyar que no inclogui persones o cossos relacionats amb l’atemptat gihadista del 17 d’agost a la Rambla de Barcelona. Aquí val a dir que l’alcaldessa ja va guardonar, el passat 9 de setembre, els cossos policials i els serveis d'emergències de Barcelona amb la medalla d’or al mèrit cívic per la feina feta en l’atenció a les víctimes de l’atac.