L'Ajuntament de Barcelona pagarà 870.000 euros per haver utilitzat software sense llicència durant el mandat del socialista Jordi Hereu. És la decisió que ha pres el govern barceloní a canvi que l'empresa informàtica Novell i Netiq retiri la demanda contra el Consistori per haver emprat el seu programari de forma pirata.

En el procés judicial, l'empresa afectada demanava una compensació de gairebé tres milions d'euros per les llicències, manteniments i interessos de demora, segons ha explicat El País.

El consell d'administració de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI), l'organisme encarregat de la informàtica de l'Ajuntament, aprovarà aquest dijous l'abonament a l'empresa de 871.818 euros, després que un informe de l'Ajuntament recomanés negociar amb la companyia per a tancar el contenciós. El govern de BComú ha decidit evitar el judici davant dels advertiments de l'estudi, que apunta cap a la possibilitat que la demanda de la societat prosperi.

Malgrat que el conflicte es remunta al darrer mandat de Jordi Hereu, Ciutadans ha sol·licitat una comissió d'investigació per conèixer la gestió del convergent Antoni Vives, responsable de l'IMI sota el mandat entre el 2011 i el 2015.

El software pirata

L'Ajuntament de Barcelona va emprar un software de l'empresa Novell i Netiq de forma irregular durant el mandat de Jordi Hereu. El problema es remuntaria a l'any 2011, en què es va ampliar el parc informàtic de la capital catalana i es va generar un deute amb l'empresa de 872.000 euros. L'any 2013, sota el mandat de Xavier Trias, Novell i Netiq va denunciar l'Ajuntament i l'executiu va intentar solucionar el conflicte sense èxit per la via extrajudicial.

El 15 de novembre d'enguany havien de declarar dos testimonis pel contenciós. No obstant això, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit arribar a un acord amb Novell i Netiq davant de la possibilitat que la demanda sortís favorable a l'empresa.