L’Ajuntament de Barcelona prepara una iniciativa per “buidar” el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) si no aconsegueix el seu tancament, almenys temporal, per la manca de llicència municipal de les instal·lacions. Així ho ha assegurat el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania del consistori, Jaume Asens, qui ha explicat que el govern municipal està treballant en una mesura perquè “cap veí o veïna de la ciutat hagi de ser internat".

El principal objectiu del pla és evitar que ingressin en el CIE persones immigrades en situació administrativa irregular que no poden ser expulsats del país i que, per tant, acaben sortint després de dos mesos d’internament en la mateixa situació: sense permís de residència i sense poder regularitzar-se. El consistori pretén buidar el centre amb l’objectiu que “no es pugui privar de llibertat” a persones per no complir temporalment els requisits de residència.

En aquest sentit, Asens ha assenyalat que les persones en situació irregular "no han comès cap delicte, simplement s'han mogut d'un lloc a un altre, i el que presenten és una falta administrativa", que ha comparat amb "saltar-se un semàfor".

En una entrevista a l’Agència EFE, el tinent d’alcalde ha explicat que l’ajuntament ja té preparada la demanda davant l’Audiència Nacional. Així, deixarà la pilota a la teulada de la justícia, qui haurà de decidir “no si necessita llicència, que és indiscutible, sinó si el fet de no tenir llicència és suficient per tancar el CIE de forma temporal fins que la tingui”. En la demanda, l’equip d’Ada Colau reclama a l'Audiència que ordeni tancar provisionalment el centre i buidar-lo perquè els Bombers i els tècnics municipals puguin portar a terme les actuacions necessàries per comprovar qüestions de seguretat, doncs ara no es té la "certesa" d'un bon funcionament.

Per a Asens, és possible que el Ministeri s'hagi "enrocat políticament" en no sol·licitar la llicència del CIE de Barcelona per no haver d'assumir que tots els CIE d'Espanya la necessiten, quan alguns d'ells "no reuneixen les condicions per obtenir-la, com el de Màlaga".