Entenem la cervesa com una expressió més de la gastronomia i de la cultura d’un país. Hi està intrínsecament associada. Tots i totes hem viscut la cervesa. 'La' cervesa, perquè és aquella en concret que ens ha alleugerit una jornada dolenta, ens ha alegrat una tarda amb la millor companyia possible o ens ha permès riure quan menys t'ho esperaves. Aquesta és la cultura d'un país i és una cultura que cal reivindicar: la filosofia de la cervesa. Des de La Gandula d'ElNacional.cat us portem un recopilatori d'algunes cerveseries artesanes de Barcelona que hauries de conèixer si vols començar a endinsar-te al món del craft beer. Locals accessibles, diversos i per a totes les butxaques. Aquí tens la nostra selecció.

🍦 Els 7 millors gelats de Barcelona imprescindibles per combatre la calor


🍸 5 cellers de barri a Barcelona per visitar a cop de vermut aquest estiu
 

1. Cerveseria Espiga

“La cervesa és la nostra vida; la cervesa és el nostre elixir”, proclamen. El projecte de Cervesa Espiga va començar després d’experiències internacionals a Dinamarca i Alemanya, amb la il·lusió de viure la revolució de la cervesa artesana a Catalunya i poder-ne ser protagonistes. Des del 2012 treballen junts fent el que els agrada: elaborar i distribuir cerveses amb un caràcter especial, innovant tant com podem amb les cerveses que fan i participant de l’expansió de la cultura cervesera.

cervesa espiga
Diferents cerveses de la Cerveseria Espiga / Foto: Cedida

La passió per crear una cervesa diferent, natural i de proximitat. I la vocació de dos biòlegs per donar vida a una cervesa amb personalitat i caràcter especial. De qualitat, única. Elaborada al cor del Penedès. Una cervesa per gaudir, no només de la mateixa cervesa, sinó també de tot el seu procés: des de la primera idea, les primeres proves, tot el camí d’elaboració i finalment bevent-ne en companyia. L’Arnau Rovira, el head brewer, i la Teresa Galván, la directora d’administració i vendes, van començar plegats el projecte el 2012. Començant com a Gipsy Brewers i després d’anar-se fent lloc a barres, neveres i fires de cervesa, ben aviat van fer el salt i van obrir la fàbrica a Sant Llorenç d’Hortons. Set anys més tard continuen donant vida a cerveses plenes de vida, i amb un equip que s’ha anat ampliant fins als vuit treballadors, segueixen com van començar: amb ganes incansables per elaborar cerveses naturals, amb caràcter, per gaudir-ne a cada glop.

📍 C/ de Provença, 365, Barcelona

2. La Sitgetana

“Bé, es pot dir que sí que hi ha una eufòria per la cervesa artesana; a Catalunya, sobretot, hi ha un moviment molt important. Suposo que va lligat a l'eufòria pel moviment slow food o el quilòmetre 0. És a dir, recuperar les coses com es feien abans”, defensa Markus Neumann, el cerveser artesà de La Sitgetana. “Amb la cervesa, és el mateix. Només farà uns 50 o 60 anys que hi ha cervesa industrial. Les grans companyies van anar comprant les petites i el sabor es va anar perdent. Ara hi ha una voluntat de recuperar sabors tradicionals”, manifesta Neumann. La VinyetRobust Porter és una ale tradicional anglesa fosca i torrada, plena d’aromes torrefactes. En el gust predominen el café i la xocolata negra. Amargor moderada-alta. Carbonatació baixa, escuma densa i cremosa. Aquesta és només una de les més de vint que produeixen.

La Sitgetana
Markus Neumann és el cerveser artesà de La Sitgetana / Foto: Instagram

Descobreix el perquè de l'auge de la cervesa artesana amb una fantàstica visita guiada a la Cerveseria Artesanal Sitgetana, a Sitges, de la mà del mestre cerveser. A més, podràs gaudir d'un tast de 6 cerveses. T'encantarà! Durant aquesta visita guiada, aprendràs el procés d'elaboració de la cervesa artesana i per què són importants ingredients com el llúpol, el malt o el llevat. També t'ensenyaran a distingir entre les diferents classes i estils de cervesa. La cirereta del pastís la posarà un tast de 6 tipus de cervesa diferents.

📍 Avinguda Camí del Pla, Sitges

3. Cervesa del Montseny

La companyia cervesera del Montseny neix amb la voluntat d’oferir una cervesa artesana de la màxima qualitat. Són una microcerveseria amb una capacitat productiva de 3.000 litres en cada elaboració. Mitjançant el sistema d’elaboració tradicional anglès (amb maceració pel mètode d’infusió simple), el procés productiu és pràcticament manual, amb les mecanitzacions bàsiques imprescindibles. A causa d'aquestes singulars característiques d’elaboració, es produeixen cerveses artesanes.

cervesa artesana montseny
Algunes de les cerveses artesanes del Montseny / Foto: Cedida

A la Cervesa del Montseny envasen cerveses artesanes, sense pasteuritzar. Es podria dir que són cerveses vives, que evolucionen amb el temps. La fermentació alcohòlica és una manera tradicional de transformació dels aliments per allargar-ne la conservació que els permet no addicionar cap conservant artificial a la cervesa. La seva microcerveseria està especialitzada en cerveses de la família de les Ales o d’alta fermentació, a diferència de la majoria de les produccions nacionals, que són de la família de les Lager o de baixa fermentació. Es recomana beure les seves cerveses, si bé fresques, menys fredes que les Lager. Et conviden a tastar les seves cerveses Blat, Malta, Negra, Lupulus, EcoLupulus, Hivernale, IPA, Castanya, Mala Vida així com les diferents especialitats que desitgen anar-te oferint al llarg dels anys.

📍 C/ del Feu, 15, Sant Miquel de Balenyà

4. Bripau

Cerveses Artesanes Bripau és un projecte col·lectiu, però molt personal que s’ha anat fent gran des dels seus modests orígens de homebrewing en un petit taller a Sant Pere de Riudebitlles fins a l’actual microobrador, ideat amb el mateix esperit de continuar experimentant amb multitud de receptes en coccions limitades. El seu objectiu és, a partir de receptes pròpies, crear cerveses naturals i d’alta qualitat que satisfacin les expectatives dels amants més apassionats de la cervesa que busquen sabors autèntics i experiències estimulants. Creuen en l'experimentació, l’atreviment i inclús en la iconoclàstia a l’hora de barrinar noves cerveses i no es tanquen cap porta a l’hora d'elaborar nous estils en el futur.

cerveses bripau
Cerveses Artesanes Bripau s'ubiquen a Sant Pere de Riudebitlles / Foto: Cedida

Molta gent es pot preguntar què hi fa una microcervesera com la seva al Penedès, terra de vins. I la resposta és sota terra: l’aigua dels aqüífers de l’Alt Penedès. Aquesta aigua dura, amb una alta concentració de sulfats i bicarbonats, té unes característiques molt similars a la tan cobejada aigua de Burton-on-Trent, Anglaterra, bressol de llegendàries cerveseres centenàries fabricants de Pale Ales. Òbviament, ells la utilitzen sense tractar, i tot i que la seva duresa els presenta diversos reptes a l’hora de cervesificar, pensen que l’esforç està més que justificat, ja que dona una particularitat única a les seves cerveses.

📍 La Carretera, 7, Sant Pere de Riudebitlles

5. Ales Agullons

No ens movem del Penedès. Comarca de vins, però també de cervesa artesana. Ales Agullons és una empresa es crea l'any 2008 i el 2009 surt al mercat. El 2000 van començar a elaborar cervesa a casa com un hobby i per descobrir el món de la cervesa. A partir d'aquí han anat aprenent i alhora neix una passió que els ha portat a crear una microcerveceria artesanal i gaudir amb el seu treball. Des del 2005 organitzen conjuntament amb l'Ajuntament de Mediona la Mostra de Cervesa Artesana de Mediona, que ja compta amb un llarg nombre d’edicions. El 2006 els van convidar al Bruxellensis, on van tenir el primer contacte amb el món cerveser d'Europa i els Estats Units. A l'inici van fer un taller d'elaboració a la Cervesera Artesana de Barcelona i a partir d'aquí han anat coneixent altres persones. Es pot dir que han après al carrer.

ales agullons
Ales Agullons, la cerveseria 'de carrer' del Penedès / Foto: Instagram

La família de cerveses que elaboren és d'Alta Fermentació (Ale), és un estil d'elaboració a l'anglesa perquè són de l'estil de cerveses que els agraden. L'obrador és una sala d'elaboració d'uns 40 m2 i un celler per a la maduració de les cerveses. La sala d'elaboració consta d'una caldera d'aigua calenta, una de maceració i una altra de cocció la qual funciona per gravetat. Tenen tres fermentadors de 500 litres més o menys. A la mateixa sala embotellen i duen les ampolles al celler on hi passen entre 3 o 4 setmanes abans de sortir al carrer. Es troben ubicats en una masia on al segle passat elaboraven vins. Està envoltada de camps d'ordi i vinyes. Amb un paisatge bonic i agradable, no és la típica fàbrica on només es treballa, també hi viuen. Les maltes que fan servir són: Malta Pale, la varietat Maris Otter, crystal, chocolate, blat i ordi torrat sense maltejar totes provenen del Regne Unit. Els llúpuls usats procedeixen del Regne Unit, Estats Units i Alemanya, per la mateixa raó que la malta, que també és estrangera. Aquests són: Challenger, Cascade, Fuggles i Northern Brewer. El challenger proporciona amargor. Fuggles i cascade aporten sabor i aroma. Northern brewer l'empren per amargor, sabor i aroma.

📍 Camí dels Agullons, Mediona