Un dels problemes de la delinqüència a Barcelona és la multireincidència: lladres que són enxampats per la policia, que són arrestats i que tornen al carrer, on segueixen amb la seva il·lícita ocupació. D’algunes de les dades que s’han conegut avui de la Junta de Seguretat Local de Barcelona s’ha pogut saber que els cinc lladres més actius de la ciutat han estat arrestats, ells sols, més de 100 vegades. Entre els cinc acumulen 265 antecedents policials i, els cinc, són al carrer. Són detinguts, passen com a màxim una nit a comissaria i després són entregats al jutge, que n’ordena la seva llibertat amb càrrecs a l’espera d’un judici que molts cops no acaba arribant mai. 

D’aquest TOP5 de lladres més actius que roben a la ciutat de Barcelona la comissaria en cap de la regió dels Mossos d’Esquadra, Marta Fernández, han explicat que la majoria dels delictes pels quals són detinguts són per robatoris amb violència i intimidació o per furts. Dels lladres que formen part d’aquesta part de dalt d’aquesta llarga llista de malfactors instal·lats a Barcelona destaca un lladre que ha estat detingut aquest passat 2021 més de 28 vegades i que té 35 antecedents policials. El segueix un altre lladre que ha estat detingut 22 vegades i que acumula 51 antecedents. El tercer lladre amb més detencions n’acumula 20 i té 70 antecedents. 

Els altres dos que tanquen aquest TOP5 van ser detinguts durant l’any 2021 un total de 20 cops cada un d’ells. Els lladres tenen entre 21 i 42 anys, segons les dades recollides pels Mossos. Pel que fa a l’origen d’aquests lladres, la comissaria Fernández, ha assegurat que “la nacionalitat no és una dada que interessi a la policia”, evitant així explicar quina és la nacionalitat d’aquests cinc delinqüents. Tot i això, fonts de la policia catalana han explicat que la majoria dels lladres que formen part de la llista dels multireincidents que estan sota el radar de la policia catalana a la ciutat de Barcelona són de països del nord d’Àfrica.

Durant aquest passat any els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut 1.440 lladres a la ciutat, entre ells, diversos cops, els cinc més actius. En total, doncs, es van fer 1.917 detencions per robatoris violents; la gran majoria, en calent, és a dir, poca estona després de la comissió del delicte. Això s’explica amb l’aposta per part de les dues policies de l’increment de patrullatges de paisà, s'assegura des de Mossos.

Nova unitat regional d’agents de paisà

Totes les comissaries de Mossos de la ciutat disposen de grups 200, els que treballen de paisà i que treballen contra els robatoris i aquest tipus de delictes, guanyant en intel·ligència en calent i seguint de prop els multireincidents, però ara també s’ha posat en marxa un grup de paisà, els coneguts com a Fura, que treballarà a tota la ciutat i que donarà suport a les unitats de les comissaries en dispositius especials com concentracions per festa major, el Mobile o concerts de gran format.

Lladres més violents, víctimes més locals

Els lladres són més violents que abans de la pandèmia i les víctimes són més cops els veïns de la ciutat i no els turistes. L’explicació d’aquest canvi, tot i les estadístiques facilitades per l’Ajuntament de Barcelona i els Mossos d’Esquadra, només s’entén per la caiguda en picat de turistes a la ciutat d’ençà de l’aparició del covid-19 i de l’aplicació de les restriccions de moviment en l'àmbit mundial. L’any 2019 un 30% dels robatoris a la ciutat es van fer a turistes. L’any 2021, en canvi, els turistes han estat les víctimes en un 7% de casos. La majoria d’assaltats han estat les persones que “viuen o treballen a la ciutat”, segons les dades d’Interior.

Els objectes més sostrets en els robatoris a la ciutat de Barcelona, i sempre segons les denúncies presentades i les dades recollides pels Mossos, han estat els mòbils (46%), les bosses de mà (21%) i els rellotges (7%) -si bé aquests darrers, són els de més valor. Entre les persones que han patit aquest fet delictiu, un 9% són menors d’edat i un 6% majors de 65 anys. Del total de casos registrats, un 2% de les víctimes va requerir assistència hospitalària.

Batlle reclama canvis en la multireincidència

Tot i llençar pilotes fora sobre el greu problema de seguretat que té la capital de Catalunya, el tinent d’alcalde de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, el regidor del PSC-Units per Avançar, Albert Batlle sí que ha reclamat al govern espanyol -on governa el seu partit i el partit de l'alcaldessa de Barcelona- canvis al Codi Penal per tal de poder dotar els jutges de més eines per fer front al problema de la reincidència. 

Segons ha assegurat el tinent d’alcalde d’Ada Colau, un petit canvi en la normativa ens permetria treure molta gent del carrer, en referència als delinqüents que acumulen desenes d’antecedents i que els jutges deixen en llibertat per falta d’eines legislatives.