Un dia com avui de 2016, Donald Trump guanyava les eleccions presidencials als Estats Units i el món es quedava en xoc. Com a resposta, la reconeguda periodista i activista Naomi Klein ha presentat a Barcelona No n’hi ha prou amb dir no (Empúries 2017), una necessària reflexió entorn l’embruix de la megamarca Trump i on, a més, proposa alternatives per aconseguir el món que volem.

Lluny de voler estendre un sentiment d’autocomplaença que dugui a pensar que els americans s’han begut l’enteniment i que la resta som millors, l’autora creu que s’ha d’entendre el fenomen Trump com un avís per a totes les societats. “Tots els líders, inclosos els europeus, són vistos com herois en comparació a Trump. Emmanuel Macron, per exemple, té polítiques econòmiques similars a les de Trump, com l’eliminació del subsidi d’habitatge pels més necessitats, i es presenta a si mateix com un líder de l’alternativa”, relata Klein.

I el mateix succeeix a Espanya. “Rajoy crea una atmosfera de crisi nacional permanent que fa que no es presti atenció a la crisi del seu govern, desviant així de manera conscient el focus d’atenció", rebla. "És més, –continua–, Europa deixa que s’ofeguin refugiats a les costes i s’alia amb un govern repressor per interceptar vaixells i enviar els seus navegants en camps d’internament. Aquestes mesures són molt pitjors que les de Trump, que tot i que seria capaç de fer-ho, encara no ha dut a terme cap acció tan terrible. Europa no es pot sentir superior", sentencia. Amb tot això, la periodista evidencia que Trump no és la crisi sinó el símptoma de la crisi.

Necessitat de moviments que transformin la resistència

L'escriptora es pregunta si hem pres suficients mesures per contrarestar les tendències introduïdes per Trump en aquest primer any de mandat i conclou que, tot i haver un consens de rebuig en la societat estatunidenca respecte el líder republicà, el problema continua sent que no existeix una alternativa per al si. “Necessitem resistència, però resistir no ens durà a conèixer les causes reals de l’auge de les idees perilloses ni donarà resposta a les expectatives de les persones. Ha d’haver moviments que transformin aquesta resistència”, subratlla l’activista.

A més, opina que “és difícil que Trump se’n vagi mentre els republicans controlin el Congrés. Jo crec que es tornarà a presentar en la següent legislatura i, per això, és urgent que els demòcrates no cometin els mateixos errors que Hillary Clinton i ofereixin una altra versió que doni resposta a les expectatives de la gent, però tot apunta a que no serà així”.

Naomi Klein

Naomi Klein en la presentació de No n’hi ha prou amb dir no a Casa del Llibre. © Cristina Capdevila

Klein també es mostra preocupada per la manca de rigurositat dels mitjans de comunicació. “Les cadenes de televisió com la CNN segueixen el fil argumental de Trump, com si es tractés d’un show de telerealitat. Això els ha donat més rating, però s’estan oblidant d’explicar les traïcions econòmiques de Trump, que no ha complert cap de les promeses electorals. Assegurava que al ser ric no es deixaria manipular pels grans grups econòmics i s’ha convertit en un president per als poderosos”, lamenta.

“Arrestar un govern elegit democràticament no és acceptable”

Sobre la situació Catalunya-Espanya, l’escriptora canadenca i nascuda a Quebec, es mostra partidària del dret d’autodeterminació. “La resposta del govern de Madrid ha estat un atac flagrant a la democràcia, –estima–, i arrestar un govern elegit democràticament no és acceptable com tampoc ho és la resposta de la Unió Europa. S’ha de suprimir l’article 155, alliberar els empresonats i dur a terme un procés democràtic i no violent”.

La periodista considera que la violència de l'1-0 i els empresonaments són una mala senyal. "Intento imaginar això a Quebec i ho veig inimaginable, però penso que el xoc que s’ha produït no és casualitat sinó que més aviat ha estat creat”. En aquest sentit, no és una eventualitat la trobada que mantindrà amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui qualifica de “líder excel·lent, brúixola moral, a qui s’ha d’escoltar per haver sabut moure’s en aquests moments difícils”.

portada   201707061208