L’any 1984, el periodista Xavier Febrés iniciava la col·lecció Diàlegs a Barcelona convidant la regidora de Cultura, Maria Aurèlia Capmany, i el jove alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, a passejar per la ciutat comtal mentre reflexionaven sobre els seus lligams afectius amb Barcelona i sobre el model de ciutat que els agradaria desenvolupar-hi.

Més d’un quart de segle després de l’encontre, aquella conversa es revela com un document d’excepcional interès a l’hora d’abordar alguns dels principals debats de la nostra actualitat. Conseqüentment, la direcció del Teatre Nacional de Catalunya va proposar d’escriure al director Jordi Coca el que és ara Parlàvem d’un somni, una versió lliure d’aquesta conversa que es representarà del 16 al 26 de novembre a la Sala Tallers, per després girar per Tordera, Lleida, Sant Joan Despí i Sant Andreu de la Barca.

“Vaig tenir l’oportunitat de tenir una relació estreta amb tots dos i de conèixer la seva qualitat humana, per tant, era un repte que de cap de les maneres no podia deixar passar –narra el director–. Però, tot i que el que hi deien l’escriptora de seixanta-cinc anys i el jove alcalde de quaranta-dos em semblés d’una rotunda actualitat, vaig considerar que les referències a determinades figures històriques o a conceptes com catalanisme, esquerra o dreta, avui no suposen el mateix que el 1983”, subratlla.

Jordi Coca: Parlàvem d’un somni incita a plantejar-se la necessitat l’honestedat i fins a quin punt la funció política permet dir certes coses

És per això que, a l’hora d’escriure, Coca ha tingut en compte alguns dels discursos de Maragall i determinats textos literaris de Capmany, així com les memòries d’ambdós i diversos estudis sobre les obres i les personalitats respectives, especialment una entrevista que el mateix Coca va fer a Maria Aurèlia. Amb tot això, l’obra no es limita a la Barcelona del 1992 sinó que fa emergir la importància que té que dues persones tan rellevants intel·lectualment discuteixin sobre temes duradors com la relació entre Catalunya i Espanya. “És més –afegeix Coca–, l’obra incita a plantejar-se la necessitat de l’honestedat i fins a quin punt la funció política permet dir certes coses”.

Per tant, “allò que va començar com un projecte que pretenia ser un homenatge, finalment, serà alguna cosa més a causa del moment històric que vivim”, explica Òscar Intente. L'actor, que encarnarà el jove Maragall, considera que “era un home que tenia llums i ombres, com tothom, però que va tenir el coratge de ser lliure i utòpic, trets que el van fer patir. Barcelona sempre li estarà en deute, tot i els errors que pogués cometre”, sentencia.

Òscar Intente: Barcelona sempre estarà en deute amb Pascual Maragall, tot i els errors que pogués cometre

Complementàriament, el vestíbul de la Sala Tallers, acollirà l’exposició fotogràfica Pasqual Maragall i Maria Aurèlia Capmany passejant per Barcelona el 1983 tot parlant d’un somni, de Pilar Aymerich, que ha rememorat el primer cop que va conèixer Capmany pel fort impacte que va causar-li. “Jo tenia 17 anys i estudiava al Centre de Direcció i Interpretació Teatral. Allí, la vaig veure per primer cop. Duia uns tacons d’agulla, una faldilla, un jersei alt i un penjoll, i fumava puros. Vaig pensar: oh! Jo vull una mare com ella, perquè per primer cop topava amb una dona lliure que sabia qui era. I això al 1962”, exclama. 

Ambdós són polèmics, brillants, valents i socialistes, però a la vegada discrepen profundament perquè pertanyen a generacions diferents. El director contraposa que "mentre que Capmany és filla de la Rambla, no acaba d'entendre els envitricollats camins de l'administració i té dubtes sobre alguns dels projectes centrals de Maragall, ell és net del poeta de Catalunya, descendent d'una gran família, format als Estats Units i resident a Sant Gervasi, que es planteja com es pot concebre una ciutat i un país modern sense renunciar al passat". Des del punt de vista teatral no hi ha argument, però durant una hora i quaranta minuts, assistirem a una conversa d'una qualitat humana enorme basada en la confrontació amb tendresa i humor intel·ligent.

foto 3280075

Exposició fotogràfica de Pilar Aymerich que plasma la trobada entre Maragall i Capmany, a la Sala Tallers. ACN