Dos personatges han immortalitzat l'actriu nord-americana Jean Seberg, icona de la Nouvelle vague: Cecile, l'adolescent múrria de Bonjour Tristesse i Patricia, la venedora de diaris d'À bout de souffle. Tal dia com avui de l'any 1979 van trobar-la morta a París, al seient d'un cotxe, amb només quaranta-un anys, després d'haver pres barbitúrics. Tots els mitjans parlaven de les seves crisis psicològiques, que haurien explicat el seu suïcidi, però què va motivar-lo?

L'escriptor Romain Gary, exmarit de Seberg, va acusar l'FBI d'haver induït el suïcidi fent circular rumors sobre ella a la premsa amb la intenció de desprestigiar-la. Als rumors s'hi deia que Seberg, activista i gran defensora del moviment negre, estava embarassada d'un líder del moviment radical Black Panther. Seberg no va aguantar la pressió dels rumors i va intentar suïcidar-se. Ella va poder salvar-se però el nadó, que va néixer prematurament, va morir.

En aquell moment els tribunals van concedir a Seberg una indemnització de 5.000 dòlars però no va ser fins que va suïcidar-se nou anys més tard que saber-se la veritat. Les difamacions contra ella formaven part de COINTELPRO (Counter Intelligence Program), el programa de contraintel·ligència amb què durant anys van perseguir-se dissidents nord-americans, per exemple els que s'oposaven a la Guerra del Vietnam o els que simpatitzaven amb el moviment negre.

La policia federal, que aleshores dirigia Edgar Hoover, volia neutralitzar l'actriu amb calúmnies. Com que aleshores Jean Seberg encara estava casada del seu segon marit, Romain Gary, l'FBI va considerar que aquests rumors la desacreditarien davant la societat americana, més conservadora.

El director de l'oficina de l'FBI a Los Angeles va enviar un memoràndum intern a Edgar Hoover, l'1 de maig de 1970, on sol·licitava permís per difondre rumors sobre el pare del nen que estava esperant Jean Seberg. La resposta de l'oficina central de l'FBI va ser afirmativa però van recomanar esperar dos mesos perquè l'embaràs de l'actriu fos evident. Quan van començar a publicar-se els rumors, Jean Seberg estava embarassada de set mesos.

William Webster, director del FBI entre 1978 i 1987, va assegurar, quan van publicar-se els documents a finals de l'any 1979, que els temps en què la policia utilitzava informació difamatòria per combatre enemics polítics ja havien passat. Però Jean Seberg, personalitat trencadissa a qui la mort del nadó va donar el cop defintiu, ja no va poder-ho explicar.

Jean Seberg i Jean Paul Belmondo a À bout de souffle