1536

Executen Anna Bolena

 

Poques vegades un personatge ha generat tanta literatura, música, cinema i sèries televisives com Anna Bolena. Sens dubte, la seva vida rocambolesca i el seu tràgic final han esdevingut una gran font d'inspiració.

 

El problema dinàstic del rei Enric VIII per garantir la successió -no hi havia manera que li nasqués un fill mascle-, el va menar a demanar al Papa l'anul·lació del seu primer matrimoni amb Catalina d'Aragó per casar-se amb Anna Bolena. La negativa papal va provocar la ruptura de la monarquia anglesa amb el catolicisme romà i la fundació de l'Església anglicana.

 

Però encara és més gros: Anna Bolena tampoc va poder infantar el fill que tan desitjava el rei i, acusada d'adulteri, el seu cap va rodar al patíbul. Enric VIII va continuar provant sort completant sis intents sense èxit, cosa que finalment va propiciar l'accés al tron d'Anglaterra d'Isabel I, filla d'Anna Bolena.

 

Anne boleyn

1762

Neix Johann Gottlieb Fichte

 

El filòsof Johann Gottlieb Fichte, considerat un dels pares de l'idealisme alemany, neix un 19  de maig de 1762. És un període convuls per Europa, immersa en la guerra dels Set Anys i a les portes d'uns fets que sacsejaran els fonaments dels seus estats: l'enciclopèdia, la revolució francesa i l'independentisme colonial.

 

Fiche va explicar els trets fonamentals de l'època contemporània per comprendre els fenòmens del passat i les conseqüències que se'n deriven en el futur. Per entendre la seva època. Va fer afirmacions tan actuals com que “l'estat ha de garantir als ciutadans un mínim de béns que li permetin viure del seu propi treball, viure tan lliure i còmode com la natura ho permeti (L'Estat comercial tancat).

 

fichte

1929

Exposició Universal de Barcelona

 

El 19 de maig de 1929 s’inaugura oficialment, a la muntanya de Montjuïc, l’Exposició Universal de Barcelona, promoguda per Puig i Cadafalch -de qui enguany celebrem els 150 anys del seu naixement i el 100 com a president de la Mancomunitat de Catalunya.

 

L’objectiu de l’exposició era donar a conèixer els nous avenços tecnològics i propiciar el posicionament de l’activitat industrial als mercats internacionals. També, i col·lateralment, donar una sortida laboral als nombrosos immigrants desocupats.

 

El rei Alfons XIII va presidir l’acte acompanyat del general i dictador Primo de Rivera, que havia protagonitzat el cop d’estat que va preludiar el final d’aquest període monàrquic.

 

fontmagica1929 autordesconegut 0

1946

Neix Pere Tàpias

 

Tal dia com avui, va néixer Joan Collell i Xirau, més conegut com a Pere Tàpias. Va conrear un estil musical de caràcter informal i manifestament irònic. Cançons tan icòniques com La Moto o 400 pendons van elevar aquest vilanoví a l'altar de la cançó catalana (tot i que mai no va ser admès als Setze Jutges).

 

També va esdevenir un referent popular, per les seves aportacions gastronòmiques, divulgades principalment en programes radiofònics. Va exercir com a Defensor de la Ciutadania de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Encara no fa ni un mes (el 22 d'abril de 2017), va morir a l'Hospital de Sant Pere de Ribes, a causa d'una malaltia hepàtica.

 

El recordem amb l’àlbum Per a servir-vos (1973).

 

 

Comentaris