Només entenc l'article que l'altre dia Gregorio Morán dedicava al seu amic Juan Goytisolo si el llegeixo pensant que, des de fa temps, Morán té molt assumit un paper que practica sempre que pot: el de crític de les cultures espanyola i catalana des de l'odi més visceral, aquell que simplement vol cobrir-ho tot de merda i deixar-ho així, ben tapadet i fent un tuf que espanti.

No dic que l'odi de Morán cap a una i altra cultura no em sembli justificat: m'incloc entre els lectors que vam acabar el seu El cura y los mandarines ben emprenyats per com el caciquisme d'uns pocs, molt interessats i ben integrats al poder, controla des de fa dècades el que és o deixa de ser cultura institucional. De fet, crec que segurament aquest odi compartit era un dels fonaments de l'amistat que unia Morán i Goytisolo. No m'estranya, doncs, que en el moment de posar-se a escriure un article sobre el seu amic mort, Morán decidís no centrar-se en ell.

L'odi compartit contra el caciquisme era un dels fonaments de l'amistat que unia Morán i Goytisolo

El que passa, però, és que volent insistir en tanta malvolença, Morán es passa de frenada i acaba carregant-se l'amic acusant-lo de cedir a les pressions interessades d'aquest oligopoli cultural, que el mateix Goytisolo va passar-se la vida intentant defugir.

No sé com devia anar la conversa que aquests dos van tenir sobre Incerta glòria (vull pensar que la van tenir, que Morán no menteix sobre això). Penso que probablement el mateix Morán li devia llençar la pregunta exposant d'entrada tot allò que diu que pensa de Sales —mediocre, parafeixista, ultracatòlic (sic.). I que probablement un Goytisolo amb poques ganes de discutir va optar en aquell moment per negar la major. Jo mateixa, per no discutir, sobretot amb amics, també he arribat a negar que he llegit determinats llibres.

El que no entenc és per què després de tants anys, articles i fets que ens demostren el contrari, Morán s'entesta a mantenir aquella mentida de Goytisolo —si és que mai la va arribar a dir. Tampoc no entenc que els espanyols se la vulguin apropiar i les xarxes avui vagin plenes d'anti-catalans volent-se fer seu l'escrit de Morán. Que no l'han arribat a llegir fins al final?