La Cerdanya i les històries petites han travessat sempre l'obra de Rafael Vallbona, que acaba de guanyar el 37è premi Sant Joan de literatura amb La casa de la frontera, una novel·la que explica cinc generacions d'una família de Puigcerdà. 

La novel·la —diu l'autor— és un fresc del segle XX. Un fresc que mostra sobretot la transformació que ha viscut la Cerdanya des del 1892 fins avui a través de la família Grau. Des dels rebesavis, que havien marxat a Barcelona per buscar feina, fins als hereus actuals, que gràcies a les possibilitats que va obrir el Túnel del Cadí es poden guanyar la vida a la comarca. 

La Setmana Tràgica, la guerra i la postguerra espanyola, l'ús i el mal ús del turisme de ciutat. Tot explicat des d'aquesta casa de Puigcerdà—abans un bar i ara una botiga de bicicletes i esquís— per on han passat personatges de primer ordre, com el fundador de la Lliga i empresari cotoner Eusebi Bertrand Serra, i on hi ha passat la història, com dues conselleries del govern basc durant la guerra civil.

"Un dels objectius dels premis és tenir més temps per escriure. És exactament el que faré, amb la pressió per superar-me a la propera obra", ha explicat Rafael Vallbona a la roda de premsa, on també ha parlat Emili Rosales, d'Edicions 62, que publicarà la novel·la aquest setembre, coincidint amb la Setmana del Llibre en català.

Després del Premi Ramon Llull i el Premi Sant Jordi de novel·la, el premi Sant Joan és el tercer més ben pagat de la literatura catalana. El Premi està obert a relats, memòries, biografies i dietaris, però solen presentar-s'hi sempre novel·les. Aquest any, per exemple, dels quaranta-set originals, trenta-nou eren novel·les, que han valorat un jurat format per la gent que hi sol haver sempre als jurats. És a dir, Pere Gimferrer, Jordi Coca i Carme Riera, que va guanyar l'última edició del premi. Hi havia, a més, l'italianista Giuseppe Grilli i el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell Joan-Carles Sunyer.

Rafael Vallbona s'endú 35.000 euros lliures d'impostos i els drets d'autor a part. Per pressió que senti, serà poca. Amb cinquanta-nou títols publicats, Vallbona és un dels pocs autors catalans que ha pogut anar fent la seva feina sense càrrecs ni abusar de la presència als mitjans.