La directora catalana Isabel Coixet estrena aquest divendres el drama La llibreria, basada en la novel·la homònima de Penelope Fitzgerald, i que es va inaugurar a la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid. La història se situa en un petit poble de l'Anglaterra de 1959. Allí, una dona decideix obrir una llibreria tot i l’oposició dels veïns, de manera que haurà d'enfrontar-se als prejudicis i les enveges tenint com a única arma el seu coratge i empenta. “Es tracta d’una petita història que pot passar a qualsevol època i a tothom", comenta Coixet.

La directora va entrar en una llibreria, va descobrir l'obra de Penelope Fitzgerald i se'n va enamorar. “Cada llibre ha de tenir un pes diferent i amb l'ebook tots els llibres pesen el mateix”. Però indiferentment del format, Coixet opina que "els llibres com a objecte, com a camí de coneixement i refugi, sempre han estat importants, i les llibreries també".

De fet, la directora comparteix el mateix somni que la protagonista. "El meu desig sempre ha estat tenir una llibreria, m’ho van oferir, però no tenia clar que fos un negoci. No em vaig atrevir i me’n penedeixo", confessa. Contràriament, Florence Green, la protagonista, interpretada per Emily Mortimer, posa en pràctica el somni tot i haver viscut sempre molt protegida.

Coixet diu d’ella que “té un coratge que ve de la innocència, ja que no ha tingut que enfrontar-se a res abans a la vida”. Per això, “el camí d'ella és aprendre que el coratge i la dignitat no la portaran realment a la felicitat, però almenys li permetran poder dormir per les nits, cosa que els altres personatges no faran perquè saben que han sigut malvats”.