El setmanari alemany Die Zeit acaba de publicar un resum de les actes del Mossad sobre Josef Mengele (1911-1979), el metge d'Auschwitz cèlebre pels cruels experiments que va dur a terme amb els presoners, especialment amb bessons. Es tracta d'un material confidencial que ha estat analitzant durant anys el periodista israelià Ronen Bergmann.

El relat de les actes mostra la impunitat amb què Mengele va viure primer a Europa i després a Sudamèrica gràcies a diversos còmplices. Després de la guerra Josef Mengele va canviar-se el nom pel de Josef Mengling i va viure a Europa tres anys sense que ningú el busqués —a pesar que durant els judicis de Nüremberg alguns testimonis havien parlat d'un metge d'Auschwitz recordat pel seu sadisme.

Segons les actes del Mossad, l'any 1948, Mengele va sentir que la situació a Europa no era segura i va decidir emigrar a Sudamèrica. Amb l'ajuda d'una xarxa d'antics nazis que tenia bones relacions amb la Creu Roja va aconseguir canviar d'identitat per segon cop. Així va passar a dir-se Helmut Gregor i va arribar a Buenos Aires el 20 de juny de 1949 a bord del North King.

L'article de Ronen Bergmann revela que, en una ocasió, un membre del Mossad va preguntar a l'ambaixador alemany a Argentina on era Josef Mengele i que l'ambaixador va contestar que tenia ordres del Ministeri d'Exteriors alemany de no pronunciar-se sobre aquest tema. 

El febrer de 1959 la fiscalia de Freibug va dictar una ordre de detenció contra ell i va demanar la seva extradició a Argentina. Però algú va avisar-lo i abans que poguessin detenir-lo va marxar amb la seva família a Paraguai. Poc després, coincidint amb el judici a Adolf Eichmann a Jerusalem, Mengele va fugir de Paraguai i durant dos anys els serveis secrets li van perdre la pista. 

L'any 1961 el periodista Wilhelm Sassen va revelar al Mossad que Mengele vivia a Brasil, a Sao Paulo, molt a prop d'on vivia Hans-Ullrich Rüdel, amic de Mengele i antic pilot d'aviació nazi que després va ser assessor de diverses dictadures llatinoamericanes. 

El 23 de juliol de 1962 els agents del Mossad van localitzar-lo però la cúpula de l'organització no va donar llum verda per al seu segrest. No va ser fins al 1977, quan Menahem Begin va arribar al poder d'Israel, que la captura d'antics nazis va convetir-se en una prioritat. Amb tot, ja no hi serien a temps. Mengel va morir al 1979, sota el nom de Wolfgang Gerhardt, a prop de Sao Paulo.