L'FBI ha desclassificat l'informe que va elaborar l'any 1961 sobre el músic Pau Casals, mesos abans del concert que va oferir a la Casa Blanca davant el president dels EUA, John Fitzgerald Kennedy, on va interpretar El cant dels ocells i diverses peces clàssiques. L'FBI, que volia determinar si Casals era comunista, va elaborar l'informe el 27 d'octubre i el concert es va celebrar el 13 de novembre.

L'informe detalla que l'FBI no ha efectuat cap investigació pròpia sobre Pau Casals, però tot i això fa un extens repàs a la seva trajectòria a partir de les informacions que té. Recorda que Casals va participar en el Comitè de Músics dels refugiats espanyols a França, i que el Comitè Nord-americà d'ajuda a la democràcia espanyola va recaptar 1 milió de dòlars per als 400.000 refugiats. Segons l'FBI, el comitè de campanya dels refugiats va ser considerat part del "front comunista" espanyol l'any 1940.

casals fbi

Recorda també que la Brigada Abraham Lincoln va intervenir en la Guerra Civil espanyola els anys 1936 i 1937, i que se la va vincular als comunistes l'any 1940. L'informe detalla després declaracions de Pau Casals en diverses publicacions, i posa l'accent en la crítica "a les ajudes a dictadures" com l'espanyola, i detalla articles de L'unità, vinculada al PCI.

Segons l'informe, Casals es va traslladar a Puerto Rico en "un exili autoimposat en senyal de protesta contra Franco", i des d'allà va protestar perquè el general Eisenhower va visitar Espanya. "Ha comès un greu error", recorda que va dir.

L'informe no va ser cap obstacle perquè Kennedy convidés Casals a fer un concert a la Casa Blanca, del qual se'n va editar un disc.

disc casals