Més de 370 entitats i professionals de la cultura han signat un manifest dient prou a la política de l'Ajuntament de Barcelona sobre el llibre, en un pronunciament sense precedents, a causa del fort malestar que regna en el sector. Signen el manifest des de llibreters i escriptors, passant per l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Associació de LLibreries Independents de Catalunya, l'Associació La Mordida Literaria, el Col·lectiu Pere Quart de professors, el Grup de LLibreries Independents Bestiari i el PEN català.

Els signants consideren que se "senten utilitzats" per l'Ajuntament, perquè "en el nostre nom i amb l'excusa de fer-ho tot per la cultura, alguns facin els seus negocis, que solen implicar el desviament de grans quantitats de diner públic cap a unes empreses privades concretes".

El descencadenant del malestar ha estat la campanya de foment de la lectura, encarregada a l'agència After Share de Risto Mejide, que convidava llibreters i bibliotecaris a recomanar llibres al president dels EUA, Donald Trump, "per obrir-li la ment", finalment retirada. Segons el manifest, la suposada campanya era en realitat una "campanya publicitària" i la defineixen com un despropòsit, i en critiquen la visió de "superioritat moral". "Valorem la retirada d'aquesta campanya concreta, però creiem que cal una revisió a fons de la manera com gestionen i es posen en funcionament aquestes iniciatives. No deixarem d'insistir-hi fins que tinguem una resposta clara de les institucions implicades", afegeixen.

Entre els firmants del manifest també hi ha Virginia Abenia, de la llibreria Alibri; Jordi Albertí, d'Editorial Gregal; Ester Andorrà, de La Breu Edicions; l'escriptora Margarida Aritzeta; Anna Arranz, de la llibreria Casa Usher; Laura Baena, d'Edicions 1984; Esteban Barnaria, de la llibreria Barra/Llibre; Gemma Barrufet, de la llibreria A peu de pàgina; Oblit Baseiria, de la llibreria Casa Anita; els escriptors Lluís-Anton Baulenas; Mercè Ibarz, Guillem-Jordi Graells, Max Besora, Pilar Blasco; Maria Bohigas, del Club Editor; Gabriel Bravo, d'Editorial Morsa; Eugènia Broggi, de L'Altra; Josep Cots, de Documenta, i Abel Cutillas, de Llibreria Calders, entre d'altres.

Els signants reclamen una acció coordinada entre institucions i agents del sector "amb la voluntat d’abandonar les polítiques d’aparador i de treballar a mitjà i llarg termini a favor del foment real de la lectura". També exigeixen que qualsevol mesura de govern o campanya institucional que es proposi a partir d’ara en aquest sentit "compti amb la intervenció d’una representació de tots els agents del sector: administracions, institucions, entitats, editors, autors, llibreters, centres educatius i biblioteques".