Expulsado del Partit Socialista Unificat de Catalunya; sintiéndose en peligro de ser asesinado en el exilio por agentes de su expartido; señalado y reprobado por todos los antiguos camaradas, incluso una hija renegó de él; sobreviviendo en la clandestinidad de un país ocupado por la dictadura de Franco y manteniendo en pie el sentido de su vocación política y compromiso con el marxismo y el catalanismo. Así escribió Joan Comorera i Soler los artículos de la revista clandestina Treball, que él mismo editaba y difundía, con la ayuda de su esposa Rosa Santacana y de algunos compañeros. Dos años después fue descubierto por la policía política del régimen, detenido, juzgado y encarcelado en el penal de Burgos, donde, muy enfermo, murió cuatro años después, todavía en el ostracismo.

Era el final de una larga carrera, iniciada ahora hace cien años, en plena crisis de 1917 –marcada por la insostenibilidad del régimen de la Restauración, la Gran Guerra y la Revolución Rusa–, afiliándose al PSOE. Sus actividades políticas lo obligaron a menudo a exiliarse, hasta la proclamación de la República, cuando Comorera entró a formar parte del Comité Ejecutivo de la Unió Socialista de Catalunya, socio político de ERC, que liderará después de la muerte de Rafael Campalans, pero donde su papel ya era de primer nivel.

Como representante de la USC fue electo diputado al Parlament. En enero de 1934 es nombrado conseller de Economía y Agricultura del primer gobierno del presidente Lluís Companys, desde el cual tuvo un papel clave en la redacción y aprobación de la Llei de Contractes de Conreu. Como tal, participó activamente en los hechos del 6 de octubre de 1934, por los cuales fue procesado y encarcelado. Con la victoria del Frente Popular fue liberado y volvió a su cartera de conseller.

Con el estallido de la Guerra Civil fundó el Partit Socialista Unificat de Catalunya, al cual representaría en el gobierno de la Generalitat, como hombre fuerte del nuevo partido comunista catalán, del cual era secretario general. Vencida la República, se exilió en Francia, desde donde pasó a Moscú y a México, estableciéndose finalmente en Francia, donde empezó un proceso de discrepancia con el PSUC, que lo acusó oficialmente de "titista", de pequeñoburgués nacionalista, y lo apartó de la dirección de un partido que él siempre había querido orgánicamente independiente del PCE.

El artículo seleccionado, escrito en la clandestinidad más absoluta de la Barcelona de 1952 en el boletín Treball, que él editaba, es una muestra del pensamiento político de Comorera sobre la cuestión nacional, a la cual dedicó varios artículos. Así como no se privaba de señalar que "España no es una nación", en el artículo siguiente afirmaba, de acuerdo con los textos de Lenin y Stalin,"Catalunya es una nación" sometida por "las castas parasitarias que han monopolizado y monopolizan, desde la victoria militar franquista, el Estado Español".

 


“Espanya no és una nació”

Joan Comorera
Treball (comorerista), 15 de gener del 1952

Espanya és un Estat multinacional monopolitzat per un partit feixista que imposa un règim de colonització a les nacions febles.

La "unidad nacional" dels anomenats Reis Catòlics és una llegenda.

Es van casar dos reis feudals i no pas dos pobles. En aquells temps, els pobles eren ajuntats, separats, esquarterats, pel bon voler de casaments i testaments reials. Els senyors feudals ho eren tot, els pobles no eren res.

Amb els diners del reialme Catalunya-Aragó, Colom organitzà l'expedició i descobrí el Nou Món en nom d'Isabel, reina de Castella, galanteria principesca de Ferran, rei de Catalunya-Aragó. I Isabel era i es sentia tan poc reina d'Espanya, que d'Amèrica en féu un clos tancat de Castella i prohibí als catalans el dret de comerç, navegació i emigració. "Tanto monta, monta tanto, Isabel como Fernando", diuen que deien aleshores. Mentida! En la veritable història està escrit què la reina Isabel fou una dona ignorant, de misticisme histèric, sense substància històrica, i que el cervell del regnat fou Ferran, el "Príncep" de Maquiavel. Tant se val!

Som catalans per naturalesa. Som espanyols per coacció. Perquè la Nació és superior a l'Estat

En la vulgar història domèstica espanyola, Ferran, de nissaga castellana, és el “el catalán”, un subjecte esvaït, un príncep “consort”, no pas un rei igual, el qual desapareix com un titella de “gran guinyol” en morir Isabel. No ho hem vist ara? El règim feixista ha celebrat a so de tabals el centenari d'Isabel, la “forjadora de la unidad nacional”, la santa, etc. Hem sentit parlar del rei Ferran? La premsa botiflera no en gosa dir ni un mot. És la veu de l'amo!

“Tanto monta...” Sí, però tu cavall i jo cavaller!

Espanya és un nom que, feta abstracció de l'Estat, no diu res, no és res. En canvi són realitat històriques Castella i Catalunya, Euskadi i Galícia, València i Balears, Aragó i Andalusia... les nacions i les regions ètniques que constitueixen, independentment de llur voluntat, l'Estat espanyol, Espanya.

Per això nosaltres, abans que espanyols, som catalans. Som catalans per naturalesa. Som espanyols per coacció. I perquè la Nació és superior a l'Estat, l'Estat, instrument de la classe dominant, desapareixerà en el procés d'una civilització sense classes, justament quan la Nació assolirà plena maduresa.

Així, si l'estat va contra la Nació, ens devem a la Nació i hem d'anorrear l'Estat opressor.

Els catalans som, doncs, absolutament incompatibles amb el règim feixista de Franco i Falange i de qualsevol Estat futur que no ens reconeixerà l'exercici lliure del dret d'autodeterminació, inalienable i imprescriptible.