El cuiner José Andrés, asturià de naixement, però resident a Catalunya des de nen, “no havia tingut mai problemes amb ningú” des que es va mudar als Estats Units... Fins que es va creuar amb Donald Trump, just ara que esdevindrà president.

Ho ha explicat el mateix xef a la darrera edició de Mi casa es la tuya, el programa d’entrevistes que Bertín Osborne emet a Telecinco. Enmig d’una trobada amb tres personatges espanyols que han triomfat a l’estranger, el presentador posa sobre la taula la qüestió Trump...

Ni el cantant Alejandro Sanz, ni l’actor Antonio Banderas, que acompanyaven Osborne i el xef al programa, van deixar anar bones paraules cap al futur president nord-americà, però el testimoni més impactant va ser el del prestigiós cuiner. "Jo estava obrint un restaurant en un dels seus hotels, quan va aparèixer amb un discurs insultant els hispans de forma generalitzada”, va explicar el cuiner.

Andrés va arribar a parlar per telèfon amb Trump per demanar-li explicacions. “Jo sóc hispà i el meu equip al complet és llatí’”, explica el xef, per afegir que el president electe es va limitar a contestar-li que “estem guanyant”. Eren les primeres setmanes de campanya. El xef afirma que ell “no guanyava res, que no era part de cap campanya”, i en veure que els insults de Trump cap als llatins continuaven dies després, va decidir avortar el seu projecte de restaurant.

Què s’ha guanyat Andrés? Una demanda del magnat republicà on li reclamava 10 milions de dòlars per incompliment de contracte. I un judici que ja ha tingut lloc, el passat 5 de gener. Segons el cuiner, “Trump no volia una solució pacífica a la nostra demanda”.

Sense dubte, haver tingut un litigi amb el president del primer país del món, uns dies abans de ser investit... és una història potent per explicar als néts.