Sucre blanc o sucre moreno? Potser t’has fet aquesta pregunta algun cop, desconeixent que la diferència entre tots dos sobres que tenies davant, era mínima.

Per aclarir dubtes, cal tenir en compte que bona part del sucre que es comercialitza als supermercats rere el nom de “sucre moreno” és, pel contrari, sucre blanc tenyit.

Com es tenyeix aquest sucre? Mitjançant la melassa, això és, un “líquid consistent, de color fosc i de sabor dolç, que resta com a residu de la cristal·lització del sucre de canya o del de remolatxa”, segons la definició de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

sucre12

Imatge: Shutterstock

Així, el sucre blanc tenyit no té res a veure amb l’autèntic sucre de canya integral sense processar, moreno per naturalesa. El procés de refinament de tots dos sucres marca la diferència. Mentre que el blanc s’obté d’un procés químic on s’eliminen les impureses -entre les quals, determinades vitamines; el moreno (o integral) és extret del suc de la canya de sucre sense refinat posterior, i en conserva així les propietats.

Una forma de saber si tenim davant sucre moreno de debò, és fixar-se si el paquet especifica que és sucre “sense processar”. D’altra banda, probablement ens endurem sucre blanc tenyit.

LA PROVA

Comprovar si el sucre és moreno o no també es pot fer a casa. Tan sols cal posar una cullerada de sucre dins d’un got amb aigua, i veure si al cap d’uns segons el suposat sucre moreno s’ha tornat blanc o no.

En el nostre cas, hem volgut fer la prova amb tres marques distintes. El sucre que apareix a l'esquerra del vídeo és ACOR, que es ven al Mercadona. Al mig de la pantalla, AZUCARERA, firma venuda en supermercats com Carrefour o Dia. A la dreta, ANSAS, adquirida en una botiga de productes ecològics.

SEQ ENTREVISTA ARES TEIXIDO.00 16 06 05.Imagen fija077

Sucre blanc tenyit. Imatge: Roberto Lázaro

En cosa de segons, es pot comprovar com el sucre de les dues primeres marques entra al got fosc, però en surt blanc (s'ha destenyit). Pel contrari, el sucre del tercer got, en venda a les botigues especialitzades, és moreno de debò.

SEQ ENTREVISTA ARES TEIXIDO.00 16 09 12.Imagen fija076

Sucre moreno real. Imatge: Roberto Lázaro​

La diferència entre el tipus de sucre queda palesa també al preu. A març de 2017, el paquet d’1 kg de la marca ACOR costa 1,87 euros. La mateixa quantitat de la firma AZUCARERA, 2 euros. Pel contrari, els 500 grams (mig quilo) d’ANSAS s’eleven fins als 4,50 euros.