“La diversió ha de ser per a tots, no només per als que guanyen”. Aquesta frase d’un entrenador de rugbi sub-12 va canviar el rumb d’un partit, on l’equip contrari, malgrat no guanyar, va viure la seva derrota més dolça.

L’escena es va viure el passat cap de setmana a l’estadi del Rugby Club Rioja. Allà, l’equip local s’enfrontava al basc Gaztedi Rugby, club inclusiu que té a la seva plantilla una nena i un nen amb discapacitat intel·lectual.

El Gaztedi venia d’encaixar la setmana anterior una contundent derrota contra el també basc Hernani, i les coses anaven pel mateix camí en el partit contra el Rioja. De fet, els de Logrony van fer dos assajos -que són els gols del rugby- quan l’encontre acabava d’arrencar.

rugbi vitoria bandera   facebook

Gaztedi Rugby. Imatge d'arxiu / Facebook

Davant d’això, l’entrenador local no estava disposat a que els visitants patissin una nova severa derrota. Com fer-ho? En declaracions a El Nacional del coordinador del Rioja sub-12, Carlos González, van optar per prendre’s el partit com una mena d’entrenament, tot permetent que els visitants i, més en concret, el nen i la nena amb discapacitat intel·lectual, poguessin delectar-se amb jugades.

En un moment donat, June, la petita, va prendre la pilota i va començar a córrer. Aleshores, els de Logronyo es llançaven a terra fent com si intentessin placar-la sense èxit. La nena va aconseguir fer un assaig, per a la màxima il·lusió seva.

En acabar el partit, l’ovació per als jugadors de totes dues esquadres va arribar fins i tot al bar del costat de l’estadi. Ningú va voler deixar d’agrair la fita de l’equip de La Rioja.

marzola rugby rioja

Gaztedi Rugby. Imatge d'arxiu / Facebook

L’agraïment de l’entrenador visitant

Ben acabat el partit, l’entrenador de l’equip basc va apropar-se als jugadors contraris impressionat pel que havien fet. "Nois, sou molt joves per entendre el que heu fet. Quan aquests dos nens arribin a casa, el primer que explicaran als seus pares serà que han aconseguit un assaig. Això no només els motivarà a seguir jugant sinó que, quan l'hi expliquin a altres nens com ells, els atraurà practicar rugbi. Amb gestos com aquests ens ajudeu a nosaltres també. Moltes gràcies pel que heu fet, gràcies als vostres entrenadors i gràcies al Club Rioja, sou molt grans!", va exclamar.

Amb aquest gest, el Rugby Club Rioja espera que l'ajuntament del municipi els proporcioni les facilitats necessàries perquè el seu equip, tal com ho és el basc, també sigui inclusiu. Abans de l'esport, que no hi faltin els valors.