Una noia de solament 18 anys ha trencat els esquemes del programa Afghan Star, que s’emet des de l’any 2005, i també moltes barreres del país al classificar-se per la final d’aquest talent show.

És la primera vegada que una dona arriba a la final d’un concurs d’aquestes característiques a l'Afganistan. Una dada que encara té més rellevància si es té en compte la condició d’inferioritat que tenen les dones del país i que els talibans, anys enrere, van prohibir la música i qualsevol “comportament occidental”.

Malgrat la por que senten els seus familiars cada cop que puja sobre un escenari, la passió per cantar de Zuala Hashimi va més enllà d’intimidacions i de restriccions culturals: “He demostrat a la gent que una dona també pot fer-ho. Demano a totes les dones que s’esforcin per arribar a aquest mateix punt”, declara la finalista.

Que aquesta jove cantant hagi arribat a la final ha generat tan rebombori, que com a mesura de precaució s’ha decidit que el darrer programa sigui gravat -tots els anteriors han estat en directe-, per evitar qualsevol atac o atemptat.

Per fer-nos una idea de com és la situació, Hashimi és una de les només dues dones que s’han presentat en l’edició d’enguany d’un programa que ha comptat amb 300 participants.

El plató de televisió on es du a terme el programa compta amb parets a prova d’explosius i un ampli dispositiu de seguretat armat amb kalaixnikov. Unes condicions que a dia d’avui ens poden sobtar, però que són el pa de cada dia d'alguns llocs lluny d’on ens trobem.